Slujirea este latura esențială a creștinismului. Doar un creștin care se pune în slujba celorlalți își înțelege cu adevărat misiunea: a subliniat vicarul general al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, pr. Mihai Vătămănelu, la Ziua Voluntarului Caritas 2019, defășurată marți, 29 ianuarie a.c., în Sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, sub egida «Uniți pentru comunitate». Ajunsă la a XIII-a ediție, Ziua Voluntarului Caritas a premiat cei mai activi voluntari ai Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea din anul 2018 și a făcut cunoscute numeroasele activități caritative desfășurate de asociație. De asemenea, a fost împărtășit motto-ul ales pentru anul 2019, inspirat din cuvintele Sfântului Părinte Papa Francisc: «Protagoniști în bine». Evenimentul a fost prezentat de voluntarii Patricia Kăvășdan și Ionuț Tripon și s-a bucurat de prezența părintelui vicar Mihai Vătămănelu și a doamnei Arina Moș, director executiv al Direcției de Asistență Socială Oradea, care s-au alăturat voluntarilor Caritas și invitaților acestora.
Pr. Vătămănelu a transmis deopotrivă salutul Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, care «este sufletește alături de toate activitățile pe care noi le facem și se bucură de orice activitate pe care o facem pentru Biserică, pentru Cristos. Aceasta face orice voluntar, a subliniat părintele vicar₋, în mod deosebit voluntarii Caritas, care se pun în slujba Bisericii, indiferent de religioziatea fiecăruia și prezența sa la Biserică. Cine are această misiune, de fapt îl slujește pe Cristos. Pentru că ceea ce dorește Cristos în primul rând de la noi, creștinii, este să îl slujim, să-i slujim pe cei mai sărmani. Slujirea este, dacă doriți, latura esențială a creștinismului. Doar un creștin care se pune în slujba celorlalți își înțelege cu adevărat misiunea. Cristos înseamnă slujire!». De asemenea, pr. Vătămănelu a mulțumit în numele Episcopiei Greco-Catolice de Oradea părintelui Olimpiu Todorean, președinte Caritas Eparhial Oradea, pentru toate proiectele realizate de Caritas Eparhial, căci „în spatele unei asociații reușite, stă cu siguranță un om puternicˮ.
Reprezentanta Direcției de Asistență Socială Oradea a felicitat voluntarii Asociației Caritas Eparhial pentru implicarea activă în comunitatea orădeană și a transmis gândul de mulțumire al primarului Oradiei pentru toate proiectele derulate pe plan local:
„Ziua Voluntarului Caritas este un eveniment la care particip cu mult drag, un eveniment dedicat celor care sunt voluntari în comunitatea noastră și dăruiesc celor din jurul lor energie pozitivă, compasiune și momente prețioase. Felicitări pr. Todorean pentru tot ceea ce înseamnă serviciile sociale oferite de Caritas Eparhial și pentru faptul că reușește să strângă în jurul său atît de mulți tineri voluntari. La mulți ani, dragi voluntari! La mulți ani, Caritas Eparhial!ˮ, a spus marți seara doamna Arina Moș.
În cuvântul adresat la Ziua Voluntarului Caritas din acest an, președintele Caritas Eparhial Oradea a subliniat importanța voluntarilor în viața asociației și nevoia de a face binele în slujba aproapelui. Recurgând la cuvintele Papei Francisc, pr. Todorean reiterează faptul că «nu e îndeajuns să nu faci răul pentru a fi un bun creștin, e necesar să îmbrățișezi binele și să faci binele (…) De multe ori se întâmplă să auzim spunându-se: «Eu nu fac rău nimănui». Și își închipuie că este un sfânt. De acord, dar binele, îl faci? Câți oameni nu fac răul, dar nici binele, iar viața lor se scurge în indiferență, apatie, lâncezeală. Această atitudine este contrară Evangheliei, este contrară și trăsăturii voastre, dragi tineri, care prin fire sunteți dinamici, pasionați și curajoși. Amintiți-vă de următorul lucru, și dacă vi-l amintiți, să-l repetăm împreună: E bine să nu faci răul, dar e rău să nu faci binele. Sunt cuvintele Sfântului Albert Hurtado. Astăzi vă îndemn să fiți protagoniști în bine! Protagoniști în bine. Să nu vă simțiți mulțumiți când nu faceți răul», spunea Sfântul Părinte tinerilor italieni la Rugăciunea Angelus din Piața „Sf. Petru”, pe 12 august 2018.
„Prin urmare și noi, Asociația Caritas Eparhia Oradea, a spus președintele Caritas Eparhial, pentru anul 2019 ne-am ales motto-ul «Protagoniști în bine!». Dacă anul trecut am fost «Uniți în comunitate», anul acesta vom fi «Protagoniști în bine»”. Totodată, pr. Todorean a ținut să mulțumească fiecărui voluntar pentru „binele făcut persoanelor care apelează la serviciile noastre și implicit ale asociației, dar și în alte locuri unde mulți dintre voi fac voluntariat. Fără ajutorul vostru ne-ar fi foarte greu să merge înainte și să menținem serviciile înființate. Eu nu știu dacă nu ați făcut răul, dar sunt sigur că ați făcut binele. Dovadă sunt miile de ore în slujba aproapelui”. Pr. Olimpiu Todorean a mai spus că în anul 2018 a fost indispensabilă închiderea a două servicii Caritas Eparhial Oradea, reușindu-se însă inaugurarea centrului rezidențial pentru persoane vârstnice „Casa Frențiu” din Oradea, care a găzduit primii locatari. Pentru ei avem nevoie de ajutorul și implicarea noastră. Tot anul trecut Caritas Eparhial Oradea a inaugurat la Ioaniș Centrul de zi Sf. Martin, unde ajung zi de zi 50 de copii pentru a beneficia de o masă caldă și serviciul after-school.
,,Vă cer implicarea mai ales anul acesta, când ne va fi foarte greu să menținem serviciile sociale. Vă cer implicarea în mod deosebit anul acesta prin completarea formularului 230, formular prin care, anul acesta, se pot redirecționa 3.5% din impozitul pe venit pentru ONG-uri precum Caritas, care au servicii acreditate. Dragi voluntari, întorcându-vă în grupurile voastre de prieteni, în familiile voastre, la locul de muncă, dați mărturie bucurie celor de o vârstă cu voi și celor pe care îi veți întâlni, dați mărturia fraternității și a comuniunii, pe care le-ați simțit atunci când ați făcut binele. Vă mulțumesc!”.
Potrivit unui comunicat de presă trimis de Asociația Caritas Eparhial, prin această premiere s-a urmărit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. „În anul 2018, 145 de voluntari au prestat 3.200 de ore în serviciul aproapeluiˮ. În acest sens, la Ziua Voluntarului Caritas din acest an, au fost „acordate 10 premii pentru implicarea în activităţi şi programe, şi premiul Voluntarul anului 2018 după cum urmează:
Premiul Cantina Socială
Cantina socială este un serviciu social în cadrul căreia voluntarii pe lângă servirea efectivă a beneficiarilor, aceştia interacţionează în mod direct cu beneficiarii. În anul 2018, 14 voluntari au realizat 725 de ore de voluntariat la cantina socială. Premiul s-a acordat voluntarei: Sanda Miclăuș. ,,Îmi dă o stare de bine participarea la activitățile cantinei sociale. Am învățat multe lucruri de la oamenii întâlniți acolo. Am conștientizat cât de norocoasă sunt. Revin cu drag întodeauna acolo Sanda Miclăuș
Premiul COLECTA DE PAȘTI
La Colecta de alimente de Paști din anul 2018 s-au implicat 46 de voluntari, care au desfășurat 236 de ore de voluntariat contribuind la strângerea de alimente pentru cei nevoiași. Premiul s-a acordat voluntarei: Andreea Munteanu. ,,La Colecte devin un om care face exerciţii de smerenie întru ajutorarea semenilor nevoiaşi. E o experienţă de viaţă prin care am învăţat să ies din zona de confort pentru a convinge oamenii să dea din puținul sau mai multul lor. Totuşi, din puţin se face mult, și important este să nu renunţăm în a face şi acest puţin”, spune Andreea.
Premiul COLECTA DE CRĂCIUN
La tradiționala Colectă de alimente de Crăciun, în anul 2018 s-au implicat 37 de voluntari care au desfășurat 199 de ore de voluntariat contribuind la strângerea de alimente. Premiul s-a acordat voluntarului: Nicu Vinter pentru care „Caritas e motorul care pune lucrurile în mișcare și ne oferă posibilitatea nouă, voluntarilor, să gravităm în jurul activităților umanitare”.
Premiul VOLUNTARIAT CORPORATIST
În al doilea an, consecutiv, oferim acest premiu pentru încurajarea și facilitarea angajaților de a se implica în activitatea Cantinei Sociale în anul 2018: 19 voluntari au realizat 111 ore de voluntariat în cadrul Cantinei Sociale în perioada noiembrie – decembrie 2018, iar compania a asigurat masa zilnic timp de 10 zile. Premiul s-a acordat companiei: CELESTICA.
Premiul PRIETENI PENTRU UN ZÂMBET
Anul 2018 a fost productiv pentru echipa Prieteni pentru un zâmbet, care acum numără 54 de voluntari clovni-doctori activi, care reușesc să îi viziteze pe copiii internați la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu de 3 ori pe săptămână. În ultimul an, această echipă dedicată a realizat 862 de ore de voluntariat, aducând zâmbete pe chipul copiilor mici și mari. Premiul s-a acordat voluntarului: ISTVAN BALAZS. ,,Caritas înseamnă pentru mine realizarea unei legături strânse cu oameni de diferite vârste și clase sociale. Experiența asta m-a învățat că în viață este important în ce investești energia și timpul tău”,mărturisește el.
Premiul SPRIJIN ADMINISTRATIV
Activitatea administrativă e foarte importantă în organizația noastră și în anul 2018, 59 de voluntari au cumulat 832 de ore de voluntariat în activități administrative. Premiul s-a acordat voluntarelor: Doris Pastor și Mălina Arvaș-Popa. ,,Experiența aceasta m-a învățat că, uneori, pentru a-ți aminti de propria valoare, e suficient să privești la zâmbetele de pe fețele altora, care ți se datorează”, spune Doris Pastor. ,,Faptul că am avut ocazia să fac parte din Caritas a fost o mare oportunitate în primul rând de a mă cunoaște pe mine, și pe de altă parte am avut ocazia să cunosc și să descopăr oameni noi și super faini. E o echipă unită și pot conta pe oricine la orice oră”, mărturisește Mălina.
Premiul pentru FOMAREA VOLUNTARILOR
În vara anului 2018 am organizat întâlniri de formare pentru voluntarii tineri, unde-am învățat despre inteligența emoțională, public speaking și nu în ultimul rând, cum să ne argumentăm punctul de vedere. Premiul s-a acordat voluntarului: IONUȚ TRIPON. ,,În Caritas am avut mai multe experințe frumoase decât aș putea să enumăr, am întâlnit oameni deosebiți și am crescut ca individ. Sunt recunoscător pentru că fac parte din echipa de voluntari”,spuneIonuț Tripon
Premiul SPECIAL
Premiul special îl oferim persoanelor care promovează asociația noastră în comunitate și invită și alte persoane să facă voluntariat. Premiul s-a acordat doamnei: Carmen Chiș. „Pentru mine Caritas înseamnă altruism, dăruire și respect față de semenii mei”, împărtășește Carmen Chiș.
Premiul pentru DISPONIBILITATE
Disponibilitatea înseamnă a fi prezent la nevoie. Când ești anunțat cu o 1 oră înainte și faci tot posibilul să fii prezent. Apoi aduci cu tine și prieteni… Premiul s-a acordat voluntarului Șerban Baciu și voluntarei Mihaela Roșca.
„Caritas înseamnă mai mult decât o simplă activitate de voluntariat, înseamnă familie, prietenie, socializare, un stil de viață în adevăratul sens al cuvântului, unul pe care dacă alegi să-l trăiești, câștigi niște lucruri pe care nu le întâlnești în altă parte”, spune Șerban Baciu și „Faptele bune și ajutorul oferit oamenilor aflați la nevoie m-au făcut să mă simt împlinită și fericită la fel ca într-o familie”, declară Mihaela Roșca.
Premiul CEL MAI ACTIV VOLUNTAR
Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activități din dorința de a schimba ceva pentru comunitatea lor. Premiul s-a acordat voluntarei: Andreea Ghercă. „Caritas a fost ca un schimb de experiență. Fiind mulți membri, la fiecare activitate sau ședință aveam ocazia să cunosc pe cineva și să ne împărtășim experiențele. Am avut de învățat de la fiecare voluntar câte ceva. Trebuie să învățăm să căutăm bucuria în lucrurile mărunte!”, spune Andreea Ghercă.
Premiul VOLUNTARUL ANULUI
Pentru Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, toţi voluntarii sunt valoroşi, fiecare își are locul lui în asociaţie. ,,Voluntarul anului” este un premiu care se acordă în fiecare an unui voluntar pentru: timpul, disponibilitatea, diversitatea activităţilor, numărul de ore prestate şi calitatea sprijinului oferit.
Premiul Voluntarul anului 2018 s-a acordat voluntarului: Andrei Horgoș. „Îmi place să îi ajut pe alții și Caritas m-a ajutat foarte mult să mă dezvolt”, spune Voluntarul Anuluiui Caritas Eparhial Oradea, Andrei Horgoș, a căruia diplomă a fost înmânată marți, 29 ianuarie a.c., de vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice, pr. Mihai Vătămănelu.
Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Eduard și Bianca Malița, Maria Baciu și Olimpiu Man. Felicitări tuturor voluntarilor şi deosebite mulţumiri pentru tot ceea ce au făcut pentru beneficiarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea şi pentru asociaţie în 2018!ˮ.