Biblioteca Centrului Cultural Catolic „Episcop Iuliu Hirțea” a fost inaugurată duminică, 16 decembrie a.c., în casa parohială din Vintere. Biblioteca este a treia componentă a centrului cultural catolic, alături de muzeul bisericesc și memorialul dedicat episcopului Iuliu Hirțea. Fondul de carte este alcătuit din 5.000 de volume și a fost constituit prin contribuția donatorilor, a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea și a Editurii Galaxia Gutenberg.  Biblioteca Centrului „Episcop Iuliu Hirțea” din Vintere pune la dispoziție cititorilor condiții moderne, precum: acces la Internet, un hol de așteptare și un grup sanitar.

Potrivit organizatorilor, realizarea proiectului a fost posibilă prin implicarea Asociației pentru Dezvoltarea localităților Vintere și Brătești, a Centrului Cultural Catolic Episcop „Iuliu Hirțea”  din Vintere, a Consiliului Județean Bihor și a Primăriei Holod.

Pentru inaugurarea Bibliotecii, a fost celebrată o slujbă de sfințire, oficiată  de preotul dr. Florin Jula, paroh al parohiei „Sf. Nicolae” din Vintere și inițiator al acestui proiect. În cuvântul adresat la eveniment, preotul Jula a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă realizarea proiectului, în condițiile în care în localitatea Vintere nu mai există nicio instituție de învățământ. „Comunitatea greco-catolică a reușit în acest sens să ofere tuturor celor interesați un spațiu de lectură și un fond de carte reprezentativ. Este foarte important  ̶  a precizat preotul  ̶   să ne implicăm activ în educarea tinerelor generații”.

La rândul său, domnul Ioan Horga, primar al comunei Holod, a mulțumit organizatorilor pentru eforturile depuse și a asigurat că Primăria se va implica în realizarea unui program săptămânal pentru «vintereni».

Din partea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” a luat cuvântul doamna Lucia Pantea, care și-a exprimat bucuria de a lua parte la această inițiativă lăudabilă, precizând totodată că Biblioteca urmează să implementeze programul „O oră de lectură pentru copii”.

Dacă în acest an s-a reușit înălțarea celui mai înalt monument din țară dedicat Centenarului Marii Uniri, la Vintere, precum și această bibliotecă, anul viitor se dorește construcția unei Căi a Crucii și definitivarea celei de a patra componente a Centrului Cultural Catolic Episcop „Iuliu Hirțea”, o secție de obiecte populare.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le revarsă asupra comunității din Vintere!

 Consiliul Parohial al Centrului Cultural Catolic Episcop „Iuliu Hirțea” din Vintere

Mai multe informații despre acest eveniment și știrea în format video, realizată de Digi24 Oradea, puteți accesa aici.