Cu prilejul a 727 de ani de atestare documentară a satului bihorean Sânlazăr (1291-2018) și a anului Centenar în curs, a fost inaugurat și sfințitit duminică, 9 decembrie a.c., un monument dedicat eroilor sânlăzăreni căzuți în Primul și al II-lea Război Mondial, victimelor regimului comunist și participanților la Marea Unire din 1918, de la Alba-Iulia, originari din Sânlazăr. Printre aceștia din urmă se numără domnul Horgoș Grațian, economist, delegat ales în cercul Marghita – Bihor la Marea Unire, preotul greco-catolic Gavril Lazăr, delegat de voluntari, împreună cu sânlăzărenii Gal Petru, Horgoș Mihai, Gal Chiș Paul.

Festivitatea de inaugurare a monumentului a cuprins o Sfântă Liturghie celebrată în parohia greco-catolică „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, urmată de ceremonia de  sfințire a monumentului, săvârșită de p. Ovidiu Duma, delegat al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, împreună cu un sobor de preoți din Protopopiatul de Marghita. Programul festiv a continuat cu numeroase alocuțiuni ținute de urmașii eroilor din Sânlazăr, o paradă militară a Armatei Române din Oradea și depunerea de coroane la noul monumet istoric al locului.

La eveniment au luat parte reprezentanți ai Consiliului Judeșean Bihor, alături de primarul comunei Chișlaz, numeroși credincioși ai locului, fii ai satului, reprezentați ai presei locale, dar și numeroase personalități.

Realizarea monumentului eroilor din Sânlazăr a fost suținută de Consiliul Județean Bihor, împreună cu Primăria comunei Chișlaz, la inițiativa comunității greco-catolice din Sânlazăr, păstorită de p. Cioară Șimon Adrian.

Solemnitate / Ce sfântă e jertfa pe altarul de țară, recunoștință, mândrie, nutrim pentru voi/ O ploaie de gloanțe hotărât-au să piară / Acei mai viteji sânlăzăreni dintre noi”, se citește pe edificiul comemorativ centenar din Sânlazăr, realizat de sculptorul Teodoru Corneliu Durghe.