„Cea de a doua întâlnire din acest an a membrilor Consiliului Director National si a asistentilor lor spirituali, a fost gazduita de Centrul Spiritual „Manresa” din Cluj (Eparhia de Cluj-Gherla), în zilele de 12 si 13 Octombrie. În deschiderea întâlnirii, participantii au primit salutul pr. Calin Bot, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, al domnului presedinte al AGRU – Cluj, Daniel Seleusan, al pr. Angelo Pop, Asistent spiritual al AGRU National si Vicar general al Eparhiei de Lugoj, precum si al presedintelui AGRU National – Calin Diaconu.
Gazdele întâlnirii au propus apoi – în formatul unei mese rotunde, moderata de prof. Alin Tat – o întâlnire cu trei dintre intelectualii de marca ai Clujului, pe tema: „Datoria de a scrie. Crestinii si cuvântul scris în lumea de azi”. Încercând o sinteza foarte sumara a celor propuse noua în dezbatere, pe rând de catre domnii Ion Pop, Adrian Popescu si Alexandru Cistelecan, în primul rând ne-am simtit provocati de argumentarea necesitatii unei formari interioare si umaniste în fata pericolelor unei lumi deculturalizate, în care „analfabetismul functional” e nu numai permis, ci si generalizat. Multimea informatiei coexista astazi cu lipsa de formare, într-un amestec impur, nivelator. Desi se produce multa carte, desi vedem cozi la multe muzee, asistam în fapt la o „japonizare” a lumii… fiind mai degraba prea-ocupati cu fotografierea si postarile în media sociala, în dauna unei autentice îmbogatiri spirituale si umane. Traim o criza a cuvântului scris, caci lumea nu cauta sa se mai informeze despre sine, refuzând efortul pe care îl presupune cunoasterea.
În conditiile în care mall-ul pare a deveni noul templu catre care se grabeste lumea de azi, scriitorii sunt chemati sa redescopere poeticitatea fundamentala a lumii. Iar poetul crestin seamana tot mai mult cu profetul din Vechiul Testament, Iona – care, oricât ar fugi de porunca dumnezeiasca, este ajuns din urma de aceasta, traind totodata riscul expunerii în fata unei audiente tot mai secularizate. Exista, în scriitorul crestin, atât chemarea de a scrie – el ascultând de o „comanda destinala”, cât si datoria de a o face, ascultând de… lipsa de repere spirituale a celor din jur. Conlucrarea divinului cu umanul sta, astfel, la baza oricarui act creator.
Raportul dintre interioritate si exteriorizare, dintre trairea credintei si fervoarea care exprima aceasta credinta, cu bucuria deplina si strigata cu glas puternic de cel care Îl afla pe Dumnezeu prezent si în lume, recuperarea omului sensibilizat de prea multa corporalitate, pângarirea permanenta a lumii si permanenta cultivare a neatentiei – sunt tot atâtea motive ce duc, inevitabil, la cernerea celor putini care vor mai putea avea o privire de ansamblu asupra lumii. De aceea, din acest veac miop, sa ne asteptam ca se vor ridica spirite clarificate, care vor exprima esenta si frumusetea Adevarului. Masa totunda s-a încheiat cu recomandarea celor trei carturari clujeni catre „agristi”, de a reciti „Scrisoarea catre artisti” a Sfântului Papa Ioan Paul al II-lea, adresata „acelora care, cu o pasionata daruire, cauta noi ‘epifanii’ ale frumusetii pentru a le darui lumii într-o creatie artistica”. Functia profetica a scriitorului crestin, rolul de a descoperi cu orice risc barierele dar si frumusetea nevazuta si minunata a lumii, justifica prin urmare pe deplin datoria de a scrie.
Cea de a doua zi a lucrarilor – a început printr-o energica si bine primita interventie a reprezentantilor Actiunii Catolice din România, despre rolul si asteptarile Federatiei ACRO fata de AGRU. Pe rând, presedintele ACRO – Anca Frona, Asistentul spiritual national al ACRO – pr. Felix Roca, si secretarul Actiunii Catolice – Codruta Fernea, au exprimat invitatia ca AGRU sa contribuie cu cele trei valori esentiale: experienta, voluntariatul si vocatia educativa în viata Federatiei, pentru a integra mai bine cele trei sectoare (copii, tineri si adulti) si cele doua rituri (latin si bizantin) care, împreuna, reprezinta amprenta vie si marturisita a participarii românesti la catolicitate ca principiu universal. Prin prezenta Alexandrinei Kiss, facilitator de planificare strategica, participantii la lucrari au fost invitati sa reflecteze si sa raspunda foarte succint unor întrebari provocatoare prin „banalitatea” si esentialitatea lor (care sunt prioritatile AGRU? care este obiectivul AGRU? care sunt propunerile pentru o mai eficienta colaborare între diferitele asociatii membre ale ACRO? si altele), oferind pe calea aceasta elemente utile pentru o strategie a viitoarei dezvoltari a Federatiei de Asociatii Catolice, reunite sub sigla ACRO.
Ultima parte a lucrarilor a fost dedicata problemelor organizatorice curente ale AGRU-lui, între care am consemnat: începerea procesului de revizuire a site-ului www.agru.ro, elaborarea unui manual de identitate pentru AGRU, o mai buna comunicare cu ASTRU, participarea la SIESC (Asociatia Profesorilor Crestini din Europa) si continuarea participarii la proiectul PRORURE (importanta satului în lumea viitorului), introducerea tehnologiei de tip conferinte online în viata asociatiei. Urmatoarele întâlniri asociative vor avea loc in anul 2019, în primavara în Eparhia de Maramures iar în toamna, în Arhieparhia de Alba Iulia si Fagaras. Pentru consiliul director AGRU National, a consemnat presedintele Calin Diaconu.