Muzeul orasului Oradea
Vernisaj Joi 13 septembrie 2018, ora 12:00

Într-un climat propice recuperarilor, restituirilor si repunerilor în drepturi ale unor mari personalitati care au cladit România Mare, initiativele de aducere în atentia opiniei publice a figurilor emblematice ale istoriei tarii noastre ajuta la întregirea imaginii referitoare la cei care si-au închinat gândurile si nazuintele lor unitatii românilor.
În acest an al Centenarului Marii Uniri, Muzeul orasului Oradea continua seria activitatilor culturale dedicate Marii Uniri cu o noua expozitie consacrata generatiei care a cladit România Mare. Organizata de Asociatia Culturala Pictor Octavian Smigelschi din Sibiu, în colaborare cu Muzeul Orasului Oradea, Episcopia Greco-Catolica Oradea, Episcopia Greco Catolica Cluj, Gherla, Biblioteca Judeteana ASTRA, Arhivele Statului – Sibiu, Parohia Greco-catolica Badacin, Muzeul National Brukenthal si Asociatiunea ASTRA, expozitia de obiect si carte ”Fauritorii Marii Unirii” aduna la un loc numeroase documente, fotografii si piese ce au apartinut marilor personalitati care au adus o contributie enorma în realizarea momentului de la 1 Decembrie 2018. În premiera vor fi expuse documente istorice si piese personale ale lui Iuliu Maniu si ale nepotului acestuia, Ionel Pop, unul dintre notarii Unirii, ale lui Ioan Lupas, Silviu Dragomir, episcopal Iuliu Hossu si Vasile Goldis, precum si documente inedite care prezinta aspecte referitoare atât la Primul Razboi Mondial cât si la momentul Decembrie 1918.
Curatorul expozitiei, dr. Alexandru Constantin Chituta a declarat: ”Piesele ce pot fi vazute în aceasta expozitie unica ce se realizeaza în acest an în România, provin din colectiile detinute de Arhivele Statului – Sibiu, Biblioteca Judeteana ASTRA precum si din colectii particulare, subliniind si sugerând importanta conlucrarii si apropierii în spirit de comuniune si fratietate aidoma celor care au ales ca prin altruismul lor sa ne ofere noua, celor de acum, o tara unita”.
Expozitia a mai fost vernisata în acest an la Sibiu, Bistrita si Cluj Napoca.