Astăzi a avut loc prin mijloacele de comunicare moderne, întâlnirea online a preoților din Episcopia Greco-Catolică de Oradea, avându-l ca invitat pe părintele profesor doctor Iosif Bișoc, preot călugăr franciscan la Sanctuarul „Maica Domnului” din Oradea și moderator pe părintele Antoniu Chifor, vicar responsabil cu preoții.
În deschiderea întâlnirii Preasfinția Sa Virgil a vorbit despre această perioadă de pregătire pentru marea Sărbătoare a Învierii Domnului, perioadă de purificare. Deasemenea s-a vorbit și despre vaccinare, îndemnând preoții să fie responsabili pentru ei și pentru cei din jurul lor, precum și despre lansarea de săptămâna viitoare a volumului „Tămăduirea bolilor sufletului – Itinerar pentru Postul Mare” a Eminenței Sale, cardinalul Matteo Zuppi, traducerea în limba română realizată de părintele Adrian Fabian Botea.
Această conferință s-a axat pe primele 4 capitole ale Enciclicii „Fratelli Tutti” și a adus la lumină subtilitățile prin care omul, împovărată de nesiguranță, suferință, boală, moarte, se poate elibera de tot răul care-l cuprinde. Răspunsul corect la toate preocupările momentului este redescoperirea lui Dumnezeu și a celui de lângă tine prin solidaritate și fraternitate! Toate interpelările și căutările de care omul sunt tot atâtea căi de descoperire și de înțelegere că nimeni nu-i autosuficient și că avem nevoie unii de alții pentru a depăși o situație atât de serioasă și preocupantă pentru omenire.
Schițăm în continuare câteva dintre ideile principale susținute de părintele Iosif, care trasează drumul spre o mai bună înțelegere a Enciclicii:
În ziua de 3 octombrie 2020, Sfântul Părinte Papa Francisc, pe mormântul Sfântului Francisc, la Assisi, a semnat cea de a treia enciclică a sa „Despre fraternitatea şi prietenia socială”, intitulată Fratelli Tutti, document care se inspirată de la situația concretă a pandemie și a necesității de fraternitate și solidaritate universală.
Enciclica urmează Lumen Fidei din 29 iunie 2013, document început de Papa emerit Benedict al XVI-lea şi completat şi semnat de Papa Francisc, şi Laudato Si din 24 mai 2015, despre ecologia integrală.
Această Enciclică se încadrează pe linia marilor preocupări ale Bisericii și ale Sfântului Părinte Papa Francisc pentru a depăși această situație fără precedent a omenirii și pentru apărarea valorilor umane și creștine. Documentul, care are 8 capitole cu 287 de paragrafe, ne prezintă modalitatea prin care se poate promova aspirațiile universale la fraternitatea şi la prietenia socială.
Pornind de la apartenenţa comună la familia umană, de la a ne recunoaşte fraţi pentru că suntem fii ai unui Creator unic, toţi în aceeaşi barcă, aşadar toţi având nevoie să conştientizăm că într-o lume globalizată şi interconectată ne putem salva numai împreună, enciclica parcurge, rând pe rând, diferite etape de aprofundare a unor teme stringente ale timpurilor pe care le trăim: nevoia de comunicare, fricile legate de pandemie, speranțele de vindecare a lumii rănită de păcate, abandonarea omului, neînțelegerea, egoismul, neîncrederea etc. Acestora se opun adevăratele răspunsuri care vin doar din încrederea omului în Dumnezeu și în intervenția sa în ajutorul creaturi sale.
În centrul tuturor preocupările noastre cotidiene Sfântul Părinte ne amintește că valoare unică a iubirii poate fi cheia de interpretare a tot ceea ce ne înconjoară și doar prin ea ne putem salva toți împreună. Nu fiecare în parte (persoană, popor, țară continent), ci toți împreună ca o mare familie, ca un mare popor putem ajunge la limanul adevărat care se numește Dumnezeu și la eliberarea de rău și de suferință.
Pentru o mai bună aprofundare a temei se propun două piste de reflecție personală:
- Dumnezeu ne cheamă pe fiecare dintre noi să fim umili să să-l căută pe el în persoana celor de lângă noi: care este răspunsul concret pe care-l dau la „strigătul tăcut” al aproapelui meu?
- Dumnezeu este iubire și din iubire ne mântuiește: mai am eu suficientă iubire să o dăruiesc și celui care suferă cu trupul sau/și cu sufletul?
La finalul întâlnirii au avut loc discuții pe baza temei expusă de către părintele Iosif Bisoc și rugăciunea „Îngerul Domnului”.
Eugen Ivuț