„Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic (INTC) s-a nascut în urma dorintei tinerilor din diferite dieceze si eparhii de a se întâlni, de a se cunoaste mai bine, de a împartasi trairea valorilor si de a manifesta credinta crestina împreuna.

În perioada 25-29 iulie, Dieceza Romano-Catolica de Satu Mare a fost gazda celui mai important eveniment al tinerilor catolici din România, care se organizeaza din trei în trei ani, Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic (INTC). Au participat 1250 de tineri din diferitele eparhii greco-catolice si dieceze romano-catolice ale tarii.
Locatia principala a programelor a fost Gradina Romei, dar participantii au putut vizita si puncte turistice importante din oras, biserici, organizatii caritative, ordine calugaresti cu carisma caritativa. Pe tot parcursul întâlnirii, tinerii au fost ajutati de 75 de voluntari din diferitele eparhii si dieceze, 60 de voluntari de la Serviciul de Ajutor Maltez.

Din Eparhia Greco-Catolica de Oradea au participat un numar de 85 de tineri din judetele Bihor, Salaj si Satu Mare sub îndrumarea parintelui Paul Popa si a doamnei Ramona Dragos, responsabilii Biroului Pastoral.
Deschiderea oficiala a avut loc în seara zilei de miercuri prin cuvântul episcopului romano-catolic de Satu Mare, a Preasfintiei Sale Virgil Bercea, responsabilul cu tineretul în cadrul Conferintei Episcopale Române si a oficialitatilor locale si nationale.
În dimineata zilei de joi tinerii au prezentat simbolurile eparhiilor si au participat la prima cateheza. Zilele de joi, vineri si sâmbata, au avut fiecare câte un subiect de meditat – reconciliere, caritate, iar apoi identitate –, si de fiecare data, catehetii s-au inspirat din tema respectiva, dar si din motto-ul întâlnirii – „Nu te teme, Marie, pentru ca ai aflat har la Dumnezeu!” (Lc 1,30).

Zilnic a fost celebrata si Sfânta Liturghie în rit greco-catolic în biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, în rit romano-catolic – limba româna la biserica Calvaria, în limba maghiara la Catedrala. Sâmbata, Sfânta Liturghie a fost oficiata de catre Preasfintitul Virgil, care a transmis tinerilor si un cuvânt de învatatura.

Duminica la finalul zilelor INTC-ului, Sfânta Liturghie a fost oficiata de nuntiul apostolic în România si Republica Moldova, Miguel Maury Buendía, alaturi de episcopii greco-catolici si romano-catolici prezenti în Gradina Romei.

În programului INTC 2018 au fost ocazii de rugaciuni comune, Adoratie Euharistica, dar tinerii au putut alege si programele alternative oferite de catre organizatori: ateliere de artizanat, programe sportive, city-tour sau plimbare între obiectivele turistice si culturale, activitati în aer liber sau programe de ajutorare, caritative.