„Sâmbata, 11 noiembrie, la Madrid, în Spania: beatificarea a 60 de martiri, ucisi din ura fata de credinta, în timpul persecutiei religioase din anii '30 ai secolului trecut. Sfânta Liturghie de beatificare a fost prezidata de cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, în calitate de trimis al Papei Francisc.
«Biserica celebreaza cu bucurie aceste evenimente din doua motive: pentru a-i impulsiona pe credinciosi sa ramâna statornici în credinta si pentru a-i îndemna sa evite teroarea acelor ani de obscuritate, care au umplut Spania de sângele atâtor persoane nevinovate si lipsite de aparare. Beatificarea este un prilej de a elogia forta binelui, care învinge raul», a spus cardinalul Amato, referitor la semnificatia acestor frecvente beatificari de martiri ucisi în Spania, în timpul persecutiei religioase din perioada razboiului civil.
Referindu-se la continutul amplului panou de martiri beatificati la 11 noiembrie, la Madrid, prefectul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor a spus:
Card. Amato «Acestia se pot împarti în doua grupuri si cuprind preoti, calugari, calugarite si laici care aveau un rol activ în asociatiile catolice. Primul grup, de 21 de martiri, este alcatuit din sapte preoti din Congregatia Misiunii; cinci preoti diecezani, doua calugarite din Congregatia Fiicele Caritatii si sapte laici din Asociatia Fiii Mariei ai Medaliei Miraculoase. Ei au fost ucisi între 1936 si 1937 în diecezele de Barcelona, Gerona, Valencia si Cartagena. Din documente si din marturii reiese ca unicul motiv al uciderii lor era identitatea lor catolica. În acei ani, fiind pierduta ideea fraternitatii si a respectului fata de ideile si viata altuia, în multe regiuni spaniole domneau nedreptatea si arbitrariul în forma absoluta, cu unicul obiectiv de a anihila Biserica Catolica.»
Cerându-i-se sa se opreasca asupra unuia dintre martiri, cu trasaturi deosebit de semnificative, cardinalul Amato a spus ca sunt numeroase figurile exemplare, precum parintele lazarist Vincentiu Queralt, despre care a spus: "Avea 42 de ani, era un preot cult, un excelent orator si un generos binefacator; era o persoana cu talent: picta si cânta la orga. În timpul persecutiei, în urma denuntului facut de un cunoscut, a fost arestat la 30 noiembrie 1936 si împuscat în aceiasi zi. Celor care întrebau despre motivul împuscarii sale, seful patrulei marxiste raspundea: 'Era un preot. Nu este un motiv suficient?' În acest prim grup se afla si un tânar din Valencia, de 19 ani, Rafael Lluch Garín, dintr-o familie înstarita si profund catolica. Într-o zi, a venit în localitate un grup de militieni care au început sa faca perchezitii în locuinte, sa arda documente si imagini sacre. Intrând si în farmacia în care tânarul Rafael facea practica, au început sa urle si sa blesteme. În laborator, Rafael avea un calendar cu o imagine a Maicii Domnului si le-a cerut militienilor sa nu o profaneze. Acest lucru a enervat-o pe o femeie-militian care, înjurând, si-a convins acolitii sa-l aresteze pe tânar si sa-l condamne la moarte. Rafael a fost ucis la 15 octombrie 1936, în timp ce striga "Traiasca Cristos Rege!"
Privitor la cei 39 de martiri, din cel de-al doilea grup, cardinalul Amato a spus ca au fost ucisi pe teritoriul arhidiecezei de Madrid, în a doua parte a anului 1936. Mai întâi, au fost asasinati doi calugari – Manuel Trachiner Montanana si Vincente Cecilia Gallardo, în vârsta de 20, respectiv 21 de ani. În valiza, aveau o sutana si un crucifix, acesta fiind delictul pentru care au fost condamnati la moarte. Aceiasi soarta a avut-o si un calugar coadiutor: Roca Catalán Domingo. Odata ajuns la manastirea "Preasfânta Familie", din Hortaleza, a fost arestat, supus interogatoriului si ucis doar pentru ca era un calugar. Constient de moartea iminenta, le-a spus confratilor calugari ca, în cazul în care nu s-ar fi întors, sa celebreze un Te Deum pentru el.
Întrebat ce mesaj lasa acesti martiri, cardinalul Amato a scos în evidenta importanta urmarii exemplului lor de credinta, de speranta si de curaj necesar alimentarii vietii noastre de zi cu. "De asemenea, suntem îndemnati sa ne rugam pentru calaii lor, daruindu-le si noi darul pretios al iertarii, dupa cum au facut fericitii martiri. Nu putem uita acest fapt tragic, ce reprezinta un exemplu de eroism crestin dar si o pagina neagra de cruzime gratuita împotriva unor persoane nevinovate si lipsite de aparare. Nu putem si nu trebuie sa uitam, astfel încât sa nu se mai repete astfel de valuri de ura fratricida."
RV/AM
Sursa: http://ro.radiovaticana.va
„”Traiasca Cristos Rege!” Beatificati, în Spania, 60 de martiri, ucisi între 1936 si 1937”,
