„A început Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic la Satu Mare: „Pentru astfel de tineri, merita sa facem orice jertfa” – zicea episcopul gazda, Ps. Eugen Schönberger, la deschiderea întâlnirii.

Peste o mie de participanti înregistrati din toata tara si multi musafiri au fost prezenti si au simtit bucuria revederii. Cu stegulete si inscriptii au sosit tinerii din diferitele regiuni ale tarii, cu îmbratisari sincere si-au exprimat bucuria– asa a început Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic pe 25 iulie, la Satu Mare.

Cei veniti din alte parti ale tarii au fost asteptati la gara, condusi mai întâi la locul cazarii iar mai apoi la Gradina Romei, locatia principala a întâlnirii. Acolo, de la ora 19 a avut loc deschiderea oficiala.

Primul, care s-a adresat tinerilor, a fost episcopul gazda, PS. Eugen Schönberger. Preasfintia Sa a salutat episcopii si demnitarii prezenti – pe PS. Virgil Bercea episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea si responsabilul pentru pastoratia tineretului din cadrul Conferintei Episcopilor Catolici din România, pe Tamás József, episcop auxiliar al Arhidicezei Romano-Catolice de Alba Iulia, pe Victor Opaschi, secretarul de stat pentru culte, pe Maskulik Csaba, managerul municipiului Satu Mare, care l-a reprezentat pe primarul Kereskényi Gábor – dar si pe toti preotii, calugarii si pe tinerii, care au simti importanta întâlnirii. A multumit în mod special tinerilor pentru prezenta lor, la cea mai mare, si singura întâlnire a tineretului catolic, care are loc din trei în trei ani. I-a încredintat pe toti cei prezenti ocrotirii Fecioarei Maria, patroana întâlnirii din Satu Mare. „Ne bucuram, ca dieceza noastra, si mai ales, orasul nostru, Satu Mare este gazda Întâlnirii Nationale a Tineretului Catolic din România. Este o mare bucurie pentru mine, ca alaturi de musafirii din Passau si Székesfehérvár, mai mult de o mie trei sute de tineri din toate colturile tarii si-au exprimat dorinta de a participa la Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic, si de a da marturie în fata a întregii lumi despre darurile lui Dumnezeu. Sfântul Arhanghel Gabriel i-a zis Mariei: <<Nu te teme Marie, pentru ca ai aflat har la Dumnezeu.>> Eu cred ca aceste cuvinte sunt valabile si pentru noi. Trebuie sa ne învingem temerile pentru a putea creste în iubire si în întelegere reciproca, ca sa gasim drumul spre unitate – drum pe care ni-l arata Maria prin Fiul ei, Isus Cristos. Pe adevaratii ucenici a lui Isus Cristos nu talentele sau abilitatile naturale îi diferentiaza de restul oamenilor, ci hotarârea ferma de a-l urma pe Isus. Eu, în tinerii, care îl urmeaza pe Cristos, vad viitorii preoti, calugari, calugarite, doctori crestini, profesori, politicieni, muncitori, agricultori, viitorii tati si mame, în care doresc sa cred. Biserica si natiunea noastra are nevoie de tineri, care cu libertate si curaj îndraznesc sa mearga împotriva curentului, si cu tarie si entuziasm îsi marturisesc credinta în Dumnezeu. Pentru astfel de tineri, merita sa facem orice jertfa.”

PS. Virgil Bercea episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea si responsabilul cu pastoratia tineretului din cadrul Conferintei Episcopilor Catolici din România a numit tinerii prezenti sarea pamântului, si lumina lumii: „Nu va temeti! Suntem multi sau putini? Unii o sa zica ca suntem multi, altii o sa zica ca suntem prea putini! Dar nu uitati cuvintele Mântuitorului, care spune, <<Voi sunteti sarea pamântului, voi sunteti lumina lumii!>> Când trebuie sa punem sarea în mâncare, nu trebuie sa fim foarte generosi, ci se pune cu mare atentie, pentru ca tocmai aceasta sare da gustul si sensul la ceea ce facem. Iar lumina trebuie sa rasara din sufletul nostru, ea ne este transmisa de Mântuitorul nostru. Ne regasim anul acesta la Satu Mare, Sfântul Parinte Papa Francisc stie prin nuntiul nostru, ca suntem aici, iar nuntiul va veni si ne va fi alaturi. Iar eu va salut în numele tuturor episcopilor din Conferinta Episcopala!”

Maskulik Csaba, managerul municipiului Satu Mare a transmis un mesaj de bun venit tinerilor catolici, pe care Satu Mare îi asteapta mereu înapoi acasa: „Satmarul va primeste, simtiti-va ca acasa! Tineretul este asteptat de toate comunitatile. Dupa cum transmite si sloganul nostru, suntem un oras în miscare. Acum, voi sunteti cei care pun orasul în miscare. Datorita voua, celor peste o mie doua sute de tineri, orasul nostru, pentru câteva zile, s-a întinerit. Sper din tot sufletul ca veti pleca cu amintiri frumoase, încarcati spiritual si cu noi prietenii legate, si veti fi dornici sa reveniti în orasul nostru!”

Victor Opaschi, secretarul de stat pentru culte, fiind prezent la eveniment a felicitat Biserica Catolica din România, si pe tinerii prezenti care „cu energie, entuziasm si cu bucuria de a fi împreuna, marcheaza în mod deopotriva simbolic si foarte practic, vocatia comunitara a solidaritatii si a deschiderii catre celalalt, pe care credinta le înradacineaza în inima omului.”

Dupa discursurile oficiale, tinerii au cântat în limba româna si maghiara imnul întâlnirii „Împreuna te asteptam”, iar apoi a urmat un concert a formatiei The Phoenix SM. Întâlnirea însa doar a început, urmând, ca în zilele urmatoare sa ofere tinerilor cateheze, programe culturale, momente de rugaciune si distractie, ateliere si programe alternative, în special de caritate, toate sa îi aduca mai aproape de propria persoana, unul de celalalt, si mai ales de bunul Dumnezeu.