„Un eveniment de o deosebita importanta spirituala si culturala a avut loc în Episcopia Greco-Catolica de Oradea în perioada 24-26 septembrie.
La Facultatea de Teologie Greco-Catolica, cu binecuvântarea P.S. Virgil Bercea, s-a desfasurat „Întrunirea arhidiecezana a Reuniunii Mariane”. Au fost prezente delegatii din toate eparhiile. La rândul ei, Eparhia de Oradea a fost reprezentata de delegatii din mai multe protopopiate.
În cuvântul sau, Preasfintitul Virgil a mentionat: „Maria este model în rugaciune si bucurie. Daca, într-adevar, Reuniunea Mariana ia modelul Mariei, atunci reuseste sa se integreze si sa devina în viata Bisericii acel aluat care face ca totul sa dospeasca prin rugaciune”.
Reuniunea Mariana este o asociatie a laicilor din Biserica Catolica, poate cea mai veche (a luat fiinta la Roma în anul 1563), care se caracterizeaza printr-o evlavie particulara pentru Sfânta Fecioara Maria, model de credinta si rugaciune, model în felul de a gândi si de a actiona.
În Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, Reuniunea Mariana exista de 95 de ani, din 1914. Prima Reuniune Mariana a fost înfiintata de Episcopul Demetriu Radu, de preotii-profesori de la Academia Teologica Greco-Catolica si de protopopul de Oradea, I. Gent. În istoria sa de aproape 100 de ani, Reuniunea Mariana din Oradea si întregul Bihor a fost lumina pentru lume. Sunt numeroase obiectivele Reuniunii Mariane, dar mentionam ca alaturi de cele spirituale sunt si altele, cum ar fi formarea adevaratelor caractere cât si cunoasterea si raspândirea culturii crestine.
Azi lumea traverseaza un desert spiritual, dar prin Maria putem pastra contactul cu Cerul. Întrunirea arhidiecezana a Reuniunii Mariane de acum si-a propus „sa reînvete trecutul pentru a întelege prezentul, pentru a actiona si a cladi viitorul”.
Reuniunea Mariana a dovedit si dovedeste ca are capacitatea de a se adapta timpurilor (marturie sunt cei aproape 500 de ani de existenta). În vreme ce lumea îsi schimba mereu stilul de viata si pierde tot mai mult din umanitate, Reuniunea Mariana ramâne în orizontul existentei Mariei, apara si transmite adevarurile de credinta si valorile crestine. Este alaturi de Biserica în efortul de a se împotrivi raului si a purta binele în lume. Caile prin care toate aceste idealuri înalte Reuniunea Mariana le va realiza, se vor cauta în aceste zile, în efortul comun al celor prezenti la Întrunirea arhidiecezana.
„Cu blândul Isus, sa ne binecuvânteze Fecioara de Sus”