„La catehezele zilei de joi, tinerilor prezenti la INTC Satu Mare li s-a recomandat sa îsi urmeze drumul lor, sa fie deschisi si iertatori.

În ziua de joi, au fosat organizate simultan patru cateheze pentru tinerii prezenti la Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic din Satu Mare. Tematica zilei este reconcilierea, catehetii au pornit de la aceasta în construirea ideilor.

Astfel, Pr. Pantea Tibor OFM s-a adresat tinerilor vorbitori de limba româna cu vârste între 18 si 30 de ani. Le-a vorbit despre iertare si spovada, accentuând, ca: „E bine sa ne adresam lui Dumnezeu si sa ne rugam, caci astfel putem sa fim mai aproape si de oameni, sa fim cu sufletul deschis pentru iertare. Un om umil a învins. A avut curajul sa ceara, iar Dumnezeu din acest „las”, l-a transformat într-un om curajos. Sa nu uitam niciodata, ca un nume nou e o identitate noua. Spovada nu este un lucru usor, este o lupta. În aceasta lupta experimentam si reprimim identitatea si numele nostru de fii si fice ale lui Dumnezeu. Locul unde Dumnezeul reda identitatea si ne binecuvânteaza este spovada. Iubirea si mila lui Dumnezeu prind radacini si ne schimba.”

Pr. Iulian Budau a pornit cateheza lui de la titlul „Învata sa devii”. A vorbit tinerilor vorbitori de limba româna cu vârste între 15-17 ani, despre sfinti: „Noi ne gândim la sfinti ca si la “supermani”, cu toate ca si ei au fost oameni simpli ca noi, nu s-au gândit ca odata vor ajunge la altar. Sunteti la vârsta alegerilor, ar trebui sa fiti atenti ce e în jurul vostru, sa aveti un tel sa urmati drumul vostru fara sa concurati cu altii, ci sa va urmati glasul interior. Sa mergeti pe directia voastra, cu ratiune, si directia sa fie catre Dumnezeu. Cel mai dureros este ca se amâna deciziile. Trec anii cu studiile si se pierde energia ce este la 16 ani. Cel mai mare dusman al omului este frica în alegeri. Ce folos are omul daca ar câstiga lumea dar si-ar pierde sufletul?”

Pr. Czier István Csaba, a vorbit tinerilor vorbitori de limba maghiara cu vârste între 15-17 ani a analizat tipurile moderne de motive pentru spovada „Sunt multi, care se duc sa se spovedeasca pentru ca sunt trimisi de parinti, care se duc pentru recompensa de zece lei de la bunica, dar sunt si care se duc pentru ca se tem de iad. Dar în reconcilierea cu Dumnezeul, cea mai importanta este sinceritatea, la spovada prezenta fizica si spirituala. Cel mai curajos om este, care se duce fara reticenta la spovada, acceptând felul cum e el, cu fricile si greselile sale. Când ne analizam pacatele sa ne punem întrebarea: a meritat? Vom vedea, ca pacatele ne fac rau, ne distanteaza de Dumnezeu, si nu vom mai vrea sa le comitem vreodata. Sa nu uitam ca nu preotului marturisim pacatele, ci lui Dumnezeu”.

Pr. Balla Imre a vorbit tinerilor vorbitori de limba maghiara între 18-30 de ani, a analizat rugaciunea Tatal nostru. Le-a recomandat sa-si analizeze sentimentele, sa puna fricile si defectele lor în mâna lui Dumnezeu, care ne chema în necunoscut cerând sa punem viata noastra sub conducerea lui. „Dumnezeu ne cheama pe drumul cel drept. În adâncul sufletului nostru si noi simtim, ca vrem sa punem viata noastra în mâna lui Dumnezeu. Sa nu ezitam sa iertam semenilor nostri, caci astfel se vindeca ranile sufletului, si astfel vom fi liberi cu adevarat. Procesul de oferirea a vietii noastre lui Dumnezeu se face pas cu pas, iar pe acest drum trebuie sa practicam de multe ori iertarea, care nu este un lucru usor.”

Dupa cateheze, tinerii si-au împartasit gândurile lor legate de cele auzite în grupuri mici, iar dupa prânz au început programele alternative.