Odată cu ridicarea restricțiilor impuse de autorități din cauza pandemiei Covid 19, marți 15 iunie 2021, Asociația Caritas Eparhial Oradea a redeschis cantina socială, un moment mult așteptat de noi și, mai ales, de beneficiari.

Nerăbdători și emotivi, cei care de mai bine de un an au venit să primească mâncarea caldă doar în caserole de unică folosință, au reintrat în sala de mese a cantinei, pentru a servi masa de prânz în condițiile optime cu care o parte dintre ei fuseseră obișnuiți.

Momentul a fost emoționant, bucuria fiind exprimată prin feedback-uri care, încă o dată, ne confirmă necesitatea de a avea un loc al lor în care să stea la masă, să socializeze, să nu mai mănânce pe băncile din parcuri sau în alte locuri improvizate.

Ei au apreciat, poate mai mult decât înainte, spațiul și atmosfera de aici, afirmând, nu de puține ori, că „au trecut 15 luni de când nu au mai stat aici, la masă”. Unii dintre ei au cerut supliment, ceea ce nu se putea face atunci când primeau mâncarea în caserole. Alții au pășit pragul cantinei pentru prima dată, fiind impresionați de ceea ce au văzut și de felul prietenos și cald în care au fost primiți.

S-au auzit evocări despre mesele festive, dar și despre dușurile sociale – activitate care se va relua, în anumite condiții, începând cu săptămâna următoare. La plecare, beneficiarii au mulțumit, cu o sinceritate care sclipea în privirile lor.

Așadar, avem încă motiv în plus pentru a ne bucura și noi pentru fiecare în parte, deoarece – tot împreună – redobândim, treptat, un firesc puternic afectat de contextul pandemic din ultimul an.

Teodora BODA

Asistent social practicant