„Victimele razboaielor implora pacea; sa respingem tacerea indiferentei; din inima celor care cred trebuie sa izvorasca simtamântul compasiunii. Sunt, pe scurt, îndemnurile papei Francisc adresate la meditatia prezentata marti, la Assisi, la Rugaciunea ecumenica de la mormântul Sf. Francisc cu participarea reprezentantilor celorlalte confesiuni crestine. Liderii celorlalte religii au avut locuri diferite de rugaciune, câte unul pentru fiecare pentru a evita riscul sincretismului si al relativismului, de unde au venit împreuna la ceremonia finala a manifestarii din Piata bazilicii.

Pornind de la cuvintele lui Isus pe cruce ”Mi-e sete”, papa Francisc a subliniat ca era o sete de apa, dar mai ales de iubire. Sunt cuvinte de o actualitate dramatica, a remarcat Pontiful, acestea fiind o interpelare continua pentru noi si asteptând raspunsuri concrete din partea celor suferinzi, cuvinte în care rasuna ”strigatul ascuns al micilor nevinovati carora le este blocata lumina acestei lumi”:
Papa Francisc: «Implora pacea victimele razboaielor, care otravesc popoarele cu ura si Pamântul cu arme; implora pacea fratii si surorile care traiesc sub amenintarea bombardamentelor sau sunt constrânsi sa-si abandoneze casa si sa emigreze spre necunoscut, despuiati de toate. Toti acestia sunt fratii si surorile Celui rastignit, cei mici ai Împaratiei sale, madulare ranite si suferinde ale trupului sau. Le este sete. Dar li se da adesea, ca lui Isus, otetul amar al respingerii».
De multe ori, a observat mai departe papa Francisc în meditatia sa de la Rugaciunea ecumenica, ei se ciocnesc cu ”tacerea asurzitoare a indiferentei” sau cu ”raceala celor care stinge strigatul lor dupa ajutor cu usurinta cu care schimba un canal de televiziune”. ”Iubirea nu este iubita” era adevarul care, pentru multi biografi, îl tulbura pe Sfântul Francisc din Assisi, iar Maica Tereza, canonizata recent, a cerut ca în capelele comunitatilor sale sa fie scrise lânga Crucifix aceste cuvinte: ”Mi-e sete”.
Papa Francisc: «A stinge setea de iubire a lui Isus pe cruce prin slujirea celor mai saraci dintre saraci, a fost raspunsul ei. Domnul este, într-adevar, însetat de iubirea noastra plina de compasiune, este consolat când, în numele sau, ne aplecam spre mizeria celorlalti».
Pontiful a amintit ca în fata lui Cristos cel rastignit crestinii sunt chemati sa reverse milostivire asupra omenirii. Dupa cum pe cruce, pomul vietii, raul a fost transformat în bine, tot la fel crestinii sunt chemati sa fie la rândul lor un ”pom al vietii” care inspira poluarea indiferentei si restituie ”oxigenul iubirii”. Si dupa cum din coasta lui Cristos a iesit apa, tot la fel ”din noi, credinciosii sai, sa iasa compasiune”. Apropiindu-ne de cei care traiesc rastigniti, a subliniat, ”vor creste si mai mult armonia si comuniunea între noi”. ”El este, de fapt, pacea noastra”:
Papa Francisc: «Sa ne pazeasca pe toti în iubire si sa ne adune în unitatea spre care suntem pe cale, pentru a deveni ceea ce El însusi doreste: ’ca toti sa fie una’».
Înainte de meditatia papei Francisc au intervenit patriarhul ecumenic Bartolomeu, care a subliniat necesitatea unei ”marturii de comuniune”, si primatul Comuniunii anglicane, arhiepiscopul Justin Welby, pentru care crestinii sunt chemati sa fie ”vocea lui Cristos pentru cei fara speranta”.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va/