„Vineri, 29 ianuarie, în sala festiva a Seminarului Greco-Catolic din Oradea, a avut loc lansarea volumului „Religie ortodoxa – Religie Reformata. Ipostaze ale identitatii religioase a românilor din Transilvania în secolele XVI-XVII”, de Ana Dumitran. Lansarea a prilejuit dezbateri pe tema rolului reformei protestante în Transilvania.
Ana Dumitran, autor al volumului Religie ortodoxa – Religie Reformata. Ipostaze ale identitatii religioase a românilor din Transilvania în secolele XVI-XVII, vine în fata cititorului cu dovezi istorice incontestabile cu privire la reforma protestanta din Transilvania, reforma asupra careia istoria predata în scoli si cea evidentiata în institutiile muzeale asterne, pe nedrept, tacerea. Cartea-document, a aparut la Ratio et Revelatio Publishing House si a fost prezentata de profesorul Corneliu Simut, profesor al Universitatii Baptiste Emanuel, parintele profesor Marius Tepelea, Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Oradea si de Episcopul greco-catolic PSS Virgil Bercea.
În deschiderea evenimentului, Preasfintia Sa Virgil Bercea a subliniat contextul deosebit în care are loc aceasta lansare: finalul saptamânii de rugaciune comuna, amintind totodata ca bisericile crestine îsi unesc puterile, într-un context în care lumea încearca sa încalce, chiar prin intermediul unor legi, rânduieli crestine.
„Ana Dumitran a încercat într-o lucrare foarte bine scrisa si documentata sa evoce acel secol delicat pentru românii din Transilvania (nr. sec XVI-XVII), dar care, cu trecerea timpului ne dam seama, a avut si beneficii”, a spus Preasfintia Sa Virgil Bercea.
În opinia prof Corneliu Simut, volumul este „o carte degajata, care nu tine partea nimanui”. „Aceasta carte trebuia scrisa în urma cu 100-200 de ani. Ar fi fost influentat altfel sentimentul national”, a spus Corneliu Simut. Dezamagit de cum este prezentata istoria, inclusiv în muzee, profesorul a observat ca între Mihai Viteazu si Gheorghe Doja, se lasa un gol în prezentari. „Ce s-a întâmplat între timp? Pai s-a întâmplat reforma!”, a subliniat Simut. De asemenea, parintele Marius Tepelea, a atras atentia asupra sincronului dintre reforma transilvana si reforma europeana din acea perioada si a subliniat ideea tolerantei, asa cum razbate ea din paginile cartii.
Volumul Anei Dumitran evidentiaza importanta bisericii reformate în viata politica, economica si sociala a Transilvaniei, iar lansarea interconfesionala s-a dovedit un eveniment la care adevarul istoric a fost mai important decât dogma, confesiunea, sau orgoliul.

Sursa:http://www.crisana.ro