„Într-o atmosfera de autentica sarbatoare si având parte de o vreme foarte frumoasa, marele Simion Barnutiu, precursorul Marii Uniri, a fost omagiat la Bocsa, duminica 22 iulie, cu prilejul împlinirii a 210 ani de la nasterea sa.
Manifestarile au început în biserica, cu celebrarea Sf. Liturghii, oficiate de catre parintele protosincel al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Mihai Vatamanelu, cel care ne-a oferit si un minunat cuvânt de învatatura. Au concelebrat preotii invitati, veniti din protopopiatele de Zalau si Simleu, împreuna cu credinciosii lor. Ne-am bucurat de asemenea si de prezenta oficialitatilor primariei comunei Bocsa, în persoana domnului primar si a domnului viceprimar, cât si a parintelui paroh al comunitatii ortodoxe din Bocsa.
La finalul Sfintei Liturghii, domnul Marin Pop, istoric, cercetator stiintific în cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, a vorbit în câteva cuvinte despre legatura dintre Simion Barnutiu si Marea Unire de la 1918, având în vedere si contextul aniversarii Centenarului Unirii, pe care îl sarbatorim pe tot parcursul acestui an.
Dupa terminarea celebrarilor din biserica, s-a depus o coroana de flori la cripta care adaposteste osemintele lui Simion Barnutiu, dupa care participantii s-au deplasat, în procesiune, la bustul din parcul central, unde a fost oficiata Slujba Parastasului, urmata de depunerea de coroane de flori din partea oficialitatilor locale si judetene, a bisericilor, a unor persoane private sau a unor partide.
Dupa terminarea acestor oficii, a urmat deplasarea la Centrul Cultural ”Simion Barnutiu” din Bocsa, pentru a participa la lansarea cartii ”Bocsa – satul meu, între document si poveste”, scrisa de d-na prof. Elena Ciobanca Opris, moment organizat de Centrul de Cultura si Arta Salaj.
La finalul programului, la agapa frateasca organizata de credinciosii parohiei din Bocsa, s-au împartasit impresii si trairi, iar doritorii s-au putut alatura mai apoi serbarii câmpenesti organizate de Primaria din Bocsa, care s-a desfasurat pâna seara târziu.
Multumind tuturor celor care au participat la eveniment, cât si celor care ne-au ajutat la organizare, ne propunem ca si pe viitor sa pastram vie memoria celui despre care scriitorul si publicistul Petre Pandrea scria ca este ”reprezentantul spiritului catolic ardelean”, Simion Barnutiu.