„Capitlul general al Societatii Sf. Pius al X-lea (SSPX) l-a ales miercuri pe pr. Davide Pagliarani ca noul superior general. Alegerile din 11 iulie s-au facut la Seminarul Sf. Pius al X-lea din Ecône, la circa 15km sud-vest de Sion, Elvetia. Capitlul se va încheia pe 21 iulie. Asistenti generali ai SSPX au fost alesi Episcopul Alfonso Gallareta si pr. Christian Bouchacourt.
SSPX a fost fondata de Arhiepiscopul Marcel Lefebvre în 1970, pentru formarea preotilor, ca raspuns la ceea ce el descria ca erorile ce au patruns în Biserica dupa Conciliul Vatican II. Relatiile cu Sfântul Scaun s-au tensionat în special în 1988, când Arhiepiscopul Lefebvre cu Episcopul Antonio de Castro Mayer au consacrat patru Episcopi fara acordul Papei Ioan Paul al II-lea. Pr. Pagliarani, de 47 de ani, îi succeda Episcopului Bernard Fellay ca superior general al SSPX. Mandatul sau ca superior general este pe o perioada de 12 ani. Pr. Pagliarani a fost hirotonit preot în 1996, slujind în capele din Italia si Singapore înainte sa fie numit superior al SSPX din Italia. A fost apoi rector al Seminarului Fecioarei Co-Mântuitoare, din Argentina, din 2012. Dupa acceptarea noii sale functii, pr. Pagliarini a facut profesiunea de credinta si juramântul anti-modernist.
Consacrarile ilicite de Episcopi din 1988 au dus la excomunicarea Episcopilor implicati. Excomunicarile pentru Episcopii ce mai erau în viata au fost ridicate în 2009 de Papa Benedict al XVI-lea, iar de atunci negocierile pentru refacerea comuniunii depline a SSPX cu Biserica Catolica au continuat, dar fara mari succese. Când a ridicat excomunicarile, Pontiful german a spus: „problemele doctrinare evident ramân si pâna la clarificarea lor Societatea nu are statut canonic în Biserica, iar ministrii ei (e vorba de circa 590 de preoti SSPX – n.n.) nu pot sa exercite legitim vreo slujire”. Obstacolele majore în calea reconcilierii cu SSPX par a fi declaratia „Dignitatis humanae”, despre libertatea religioasa, si „Nostra aetate”, despre relatiile cu ne-crestinii, ambele documente ale Conciliul Vatican II.
În martie 2017, Papa Francisc a oferit Episcopilor diecezani si celorlalti ordinari locali autorizatia sa ofere preotilor SSPX capacitatea de a celebra licit si valid casatoriile credinciosilor care participa în viata pastorala a Societatii. Arhiepiscopul Guido Pozzo, secretar al Comisiei Pontificale Ecclesia Dei, spunea într-un interviu din 2016 ca dialogul cu SSPX a ajuns la o „clarificare importanta” despre Conciliul Vatican II, si anume ca acesta „poate fi citit corect doar în contextul întregii Traditii a Bisericii si a magisteriului ei constant”. În septembrie 2015, Papa a anuntat ca credinciosii pot primi valid si licit dezlegare de pacate de la preoti SSPX în contextul Anului Jubiliar al Milostivirii. Aceasta permisiune a fost apoi extinsa nedefinit de Pontif prin scrisoarea apostolica „Misericordia et misera”, din 20 noiembrie 2016.

Sursa: https://www.catholica.ro