„Între 25 si 29 iulie, Dieceza Romano-Catolica de Satu Mare va fi gazda celui mai important eveniment al tinerilor catolici din România, care se organizeaza din trei în trei ani: Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic (INTC). La evenimentul din municipiul Satu Mare vor ajunge 1250 de tineri, care, conform distribuirii locurilor, vor reprezenta fiecare Dieceza romano-catolica si Eparhia greco-catolica din tara.

Locatia principala a programelor va fi Gradina Romei, dar participantii vor vizita si puncte turistice importante din oras, biserici, organizatii caritative, ordine calugaresti cu carisma caritativa, îsi vor face vizibila prezenta în locurile publice din Satu Mare. Pe parcursul întâlnirii, tinerii vor fi ajutati de 75 de voluntari din diferitele Dieceze, de 60 de voluntari de la Serviciul de Ajutor Maltez, iar câteva sarcini vor fi îndeplinite de unele familii din Satu Mare. Participantii la eveniment vor ajunge miercuri, 25 iulie, si se vor aduna în Gradina Romei, unde de la ora 19, cu deschiderea oficiala, va începe INTC-ul. Tinerii vor primi salutarile, se vor ruga împreuna, vor cânta imnul oficial al întâlnirii, dupa care vor avea ocazia sa se cunoasca mai bine, sa se distreze la un concert The Phoenix SM.

Conform programului, joi dimineata tinerii vor prezenta simbolurile Diecezelor si vor asculta si prima cateheza. Zilele de joi, vineri si sâmbata, vor avea fiecare câte un subiect – reconciliere, caritate, iar apoi identitate -, si de fiecare data, catehetii se vor inspira din tema respectiva, dar si din motoul întâlnirii: „Nu te teme, Marie, pentru ca ai aflat har la Dumnezeu!” (Lc 1,30). Tot asa, în aceste trei zile vor fi si Sfinte Liturghii: în rit romano-catolic în limba româna la biserica Calvaria, în limba maghiara la Catedrala, respectiv în rit greco-catolic în biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Acestea toate vor fi oficiate de fiecare data de câte un Episcop. Duminica însa, cu totii se vor aduna la Sfânta Liturghie de încheiere, care va fi oficiata de Nuntiul papal Miguel Maury Buendía, în Gradina Romei. La fiecare Sfânta Liturghie sunt asteptati toti enoriasii, indiferent de vârsta.

În programul INTC vor avea loc si ocazii de rugaciuni comune, Adoratii Euharistice, dar tinerii pot alege si dintre programele alternative, ca ateliere de artizanat, programe sportive, city-tour sau plimbare între obiectivele turistice si culturale, activitati în aer liber sau programe de ajutorare, caritative. În ziua de vineri, între 15 si 18, în trei puncte ale orasului – în fata Muzeului Judetean, în parcul central si în Pasajul Coposu – tinerii vor face mai multe flash-mob-uri, si tot în ziua de vineri li se va alatura Comunitatea Neocatecumenala din Dieceza de Satu Mare, cu cântecele si rugaciunile lor de misiune stradala. În ziua de vineri asadar, cu siguranta, dar si în alte zile satmarenii vor avea ocazia de a se întâlni cu tineri în sepci si tricouri INTC.

Oferta programelor e variata – organizatorii, împreuna cu partenerii lor, încearca totul ca oaspetii care ajung la Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic din Satu Mare sa se simta bine, sa aiba momente de îmbogatire spirituala, iar apoi sa duca cu ei vestea buna a orasului si a Diecezei.

Sursa: https://www.catholica.ro