„Cu începere de la ora 10.45, în bazilica vaticana, la Altarul Catedrei, funeraliile cardinalului Jean-Louis Tauran, presedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialog Interreligios si trezorier al Sfintei Biserici Romane. Papa Francisc a celebrat, la finalul Sfintei Liturghii de înmormântare, ritul "ultima commendatio et valedictio", adica al ultimei recomandari si al ultimului ramas bun.
Fost "protodiacon", cardinalul Jean-Louis Tauran, a anuntat lumii alegerea papei Francisc. Era în seara de 13 martie 2013.
Nascut la Bordeaux, în aprilie 1943, Jean-Louis Tauran a urmat studiile clasice la Liceul "Michel Montaigne" din Boedeaux si, dupa doi ani în cadrul Seminarul mare diecezan, a fost trimis la Roma ca student al Seminarului Pontifical Francez si al Universitatii Pontificale Gregoriana, obtinând licenta în filozofie si teologie. A fost sfintit preot la 20 septembrie 1969.
Chemat la Roma în 1973, a frecventat Academia Ecleziastica Pontificala, unde se formeaza personalul diplomatic al Sfântului Scaun, si Universitatea Pontificala Gregoriana, obtinând doctoratul în drept canonic.
Succesiv, prelatul francez a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun, activând la nuntiatura din Republica Dominicana si la sediul diplomatic din Liban.
Cu începere din 1990 devine arhiepiscop si, în urma numirii de catre Ioan Paul al II-lea, Jean Louis-Tauran conduce – timp de 13 ani – Sectiunea pentru Raporturile cu Statele.
Ioan Paul al II-lea l-a creat cardinal în consistoriul din 21 octombrie 2003, cu titlul de diacon de "S. Apollinare alle Terme Neroniane-Alessandrine", bazilica în care va fi înmormântat cardinalul francez decedat la 5 iulie, în Statele Unite, la vârsta de 75 de ani.
În 2003, a fost numit arhivist si bibliotecar al Sfintei Biserici Romane, iar în 2007, Benedict al XVI-lea l-a numit presedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialog Interreligios.
În 2014, papa Francisc l-a numit cardinal trezorier al Sfintei Biserici Romane, cu rolul de a prezida scaunul vacant, în caz de moarte (sau de renuntare) a papei.
Cardinalul Jean Loius-Tauran a vizitat România, în calitate de secretar pentru Raporturile cu Statele, în noiembrie 1992, când a inaugurat sediul Nuntiaturii Apostolice la Bucuresti; în februarie 1993 si în decembrie 2001, când a participat la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE de la Bucuresti.
Prelat cu o imensa cultura, cardinalul Tauran a avut acele fundamente spirituale si intelectuale care i-au permis perfecta stapânire a temelor tratate în cursul numeroaselor misiuni în favoarea raporturilor cu statele si a dialogului interreligios. De altfel, obisnuia sa spuna cu ironie ca "prima conditie pentru un dialog interreligios este sa ai o idee foarte clara a continutului propriei credinte", având convingerea ca dialogul bazat pe ambiguitate si pe profiluri spirituale nu foarte bine definite conduce la relativism si sincretism.

Sursa: https://www.vaticannews.va