Sâmbătă, 2 octombrie 2021, a avut loc la Beiuș, întâlnirea preoților și a preoteselor din Protopopiatele Beiuș și Holod, cu Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. Alături de Preasfinția sa, la întâlnire au participat și Pr. Mihai Vătămănelu, vicarul general al eparhiei, Pr. Antoniu Chifor, vicar eparhial cu preoții, Pr. Paul Popa, responsabil cu Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici și Pr. Mihai Tegzeș, responsabil cu Departamentul Pastoral pentru Adulți și Familii.

Întâlnirea s-a desfășurat în sala Oratoriului Colț de Rai, gazda evenimentului fiind familia Părintelui Zorel Zima, protopop de Beiuș.

După cuvântul de salut, Preasfințitul Virgil a vorbit despre rolul femeii în biserică, despre valoarea implicării soțiilor de preot în pastorație și necesitatea comunicării și apropierii unii față de alții prin descoperirea iubirii și a iertării, pentru a crea o adevărată și mare familie a lui Dumnezeu.

În continuare, Pr. Mihai Vătămănelu a prezentat cartea Sacramentul Preoției și Sacramentul Căsătoriei. Curs de formare pentru preoții și soțiile lor a Părintelui Renzo Bonetti, scoțând în evidență faptul că în familia preotului, sacramentele Căsătoriei și Preoției sunt interconectate. Numai dacă soții se pun în genunchi, vor cunoaște adevărata valoare a căsătoriei. Familia și soții sunt imaginea, icoana lui Dumnezeu. Soția preotului îl ajută pe acesta să fie coerent în exercitarea misiunii sale, devenind astfel semnul Mariei, prezente la Nunta din Cana Galileii. Preotul poate lumina preoția sa prin lumina care vine din căsătoria sa deoarece soții ne demonstrează cum iubește Isus Biserica.

Pr. Antoniu Chifor a prezentat, mai apoi, câteva activități din cadrul planului pastoral pentru formarea preoților și a familiilor lor:

  • 20-21 octombrie 2021: curs de formare pentru preoții debutanți;
  • decembrie 2021: exerciții spirituale pentru preoți;
  • 8-10 martie 2022: curs de formare pentru preoți. Tema: Sinodalitatea Bisericii.
  • 14-16 martie 2022: curs de formare pentru familii (Don Renzo Bonetti).

Tot în cadrul acestei întâlniri s-au stabilit întâlniri lunare a familiilor preoților din Protopopiatele Holod și Beiuș.

Pr. Paul Popa  a prezentat planul calendaristic al principalelor evenimente din Eparhia de Oradea, anunțând totodată deschiderea Anului Pastoral în data de 16 octombrie 2021, la Oradea.

În final, Pr. Mihai Tegzeș prezentând câteva din cărțile Părintelui Renzo Bonetti, a propus cateheza familiilor pornind de la cartea Căsătoria a lui Renzo Bonetti, având ca suport catehetic și alte cărți ale aceluiași autor.

Biroul de Presă