„Ziua Drapelului a debutat la Biserica cu Luna, cu o slujba de sfintire a tricolorului, urmata de deplasarea în alai pe platoul din fata Primariei Oradea, unde s-a desfasurat ceremonia militara.
Evenimentul a continuat cu întâmpinarea oficialitatilor, prezentarea onorului si salutul drapelului de lupta, dupa care au avut loc alocutiuni referitoare la însemnatatea zilei sustinute de prefectul Ioan Mihaiu, care a transmis mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, si de colonel (r) dr. Constantin Mosincat.
„Nimic nu ne poate destabiliza atât timp cât avem un crez comun, chiar daca, în anumite momente, îmbratisam opinii diferite. Ramânem aceiasi români recunoscuti peste hotare pentru ospitalitate si omenie, iar drapelul ramâne parte indisolubila a identitatii noastre în lume. Datoria fiecaruia dintre noi este sa dam continut acestui simbol national, prin faptele noastre. România a fost construita prin sacrificiile si unirea în vointa a înaintasilor nostri si am convingerea ca viitorul acestei tari se bazeaza pe stabilitate si întelepciune”, a spus prefectul Ioan Mihaiu.
La rândul sau, colonel în rezerva dr. Constantin Mosincat a facut o ampla trecere în revista a istoriei drapelului, reamintindu-le celor prezenti ca pentru românii ardeleni steagul a însemnat întotdeauna ceva suprem.
„În decursul istoriei, toate popoarele au cautat sa se identifice într-un anume fel. Acest fel de a se identifica pentru înaintasii nostri se numeste drapel, steag, stindard, flamura, asa cum a fost el denumit de-a lungul timpului. Pentru românii ardeleni, steagul a reprezentat întotdeauna ceva suprem, iar acest suprem a fost definit de carturarul Nicolae Iorga, care spunea ca pentru românii ardeleni steagul e ca bolta cerului de necuprins”, a afirmat col. (r) Constantin Mosincat.
Istoricul militar si-a încheiat discursul aratând ca: „Drapelul de lupta a reprezentat si reprezinta întotdeauna România, pe care avem obligatia s-o aparam, s-o veneram si s-o respectam!”
Dupa primirea tricolorului si legarea acestuia la catargul de arborare, preotul militar al Garnizoanei Oradea, Mircea Ionita, a binecuvântat drapelul, care a fost înaltat pe catarg, nu înainte de a fi sarutat de catre oficialitatile prezente la ceremonie.
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detasamentului de onoare, constituit din militari ai Centrului 54 Comunicatii din Reteaua Militara Nationala de Comunicatii din Oradea, ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean „General de brigada Anton Berlescu” Bihor, precum si ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta „Crisana” Bihor. Muzica militara a fost asigurata de fanfara Scolii de Pregatire a Agentilor Politiei de Frontiera Oradea.
Din partea Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea a participat la eveniment parintele Ovidiu Duma, reprezentantul Preasfintitului Parinte Virgil Bercea.
Sursa: https://www.crisana.ro