„În perioada 4-6 octombrie a avut loc la Loreto (Italia), „Întâlnirea de evaluare a Campusului Ecumenic 2012”, la care au participat delegatiile Bisericilor si Comunitatilor ecleziale implicate în acest proiect: Biserica Catolica din Italia, Biserica Greco-Catolica din România (Eparhia de Oradea), Biserica Ortodoxa Româna (Episcopia de Caransebes), Biserica Luterana din Suedia si Danemarca, Comuniunea Anglicana din Regatul Unit. Din partea Eparhiei Greco-Catolice de Oradea au fost prezenti: Pr. Alexandru Fit si responsabilul departamentului de tineret al Biroului Pastoral, domnul Horia Marchis.
În ziua de 4 octombrie participantii au avut bucuria de a se întâlni cu Sfântul Parinte Papa Benedict al XVI-lea, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la Pelerinajul Fericitului Papa Ioan al XXIII-lea, care, în 1962, a încredintat lucrarile Conciliului Ecumenic Vatican II protectiei materne a Sfintei Fecioare Maria. Sfântul Parinte a prezidat Sfânta Liturghie si a încredintat Anul Credintei si Sinodul Episcopilor cu tema „Noua evanghelizare pentru transmiterea credintei crestine” Sfintei Fecioare Maria de Loreto. Sfântul Parinte s-a adresat celor prezenti:
„Iubiti frati si surori, în acest pelerinaj care-l reparcurge pe cel al Fericitului Ioan al XXIII-lea – si care are loc, în mod providential, în ziua în care este comemorat sfântul Francisc de Assisi, adevarata "Evanghelie vie" – as vrea sa încredintez Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu toate dificultatile pe care le traieste lumea noastra în cautarea de seninatate si de pace, problemele atâtor familii care privesc la viitor cu îngrijorare, dorintele tinerilor care se deschid la viata, suferintele celui care asteapta gesturi si alegeri de solidaritate si de iubire. As vrea sa încredintez Nascatoarei de Dumnezeu si acest timp special de har pentru Biserica, timp care se deschide în fata noastra. Tu, Mama a lui "da", care l-ai ascultat pe Isus, vorbeste-ne despre El, povesteste-ne drumul tau pentru a-l urma pe calea credintei, ajuta-ne sa-l vestim pentru ca fiecare om sa-l poata primi si deveni locuinta a lui Dumnezeu. Amin!”
În data de 5 octombrie a avut loc întâlnirea delegatiilor pentru evaluarea Campusului ecumenic organizat de Centrul „ Ioan Paul al II-lea” în august la Loreto. Campusul ecumenic din 2013 va fi precedat de doua reuniuni pregatitoare, prima fiind la Oradea, în 21-24 februarie 2013, iar a doua la Loreto, în perioada 29-31 mai 2013.