„Dezbaterea aprinsa pe tema imigrarii în Europa a fost tema centrala a discutiilor dintre Papa Francisc si presedintele francez Emmanuel Macron, de marti, 26 iunie. A fost pentru prima oara când cei doi s-au vazut, de la alegerea lui Macron ca presedinte în mai 2017. Întâlnirea a durat 57 de minute, desfasurându-se în Palatul Apostolic din Vatican si fiind descrisa drept „calda” si „prieteneasca”.

Criza migrantilor a fost una cheie în discutii. Macron a ajuns în titlurile din presa prin opozitia sa fata de noul vicepremier italian si ministru de interne, Matteo Salvini, care a refuzat primirea navelor cu refugiati si a cerut politici mai stricte la acest capitol. Sfântul Parinte a vorbit repetat pe tema migratiei, chemând natiunile sa gaseasca modalitati de a-i primi si proteja pe imigranti. Papa si presedintele francez au discutat si alte teme de interes global, precum contributia religiei la binele comun al Frantei si angajamentul multilateral pentru prevenirea si rezolvarea conflictelor, în special privind dezarmarea. Cei doi lideri au schimbat opinii si despre conflicte din diverse parti ale lumii, cu un accent deosebit pus pe situatia din Orientul Mijlociu si Africa. În fine, au discutat si despre statutul si viitorul Europei.

Presedintele Macron si Papa Francisc au facut schimb de daruri, dupa care oaspetele s-a întâlnit cu Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, si cu Arhiepiscopul Paul Gallagher, secretar pentru relatiile cu statele. Macron este botezat catolic, dar nu e practicant. Este cel mai tânar presedinte francez. Nu a mai detinut functii politice înainte sa fie ales presedinte. Se descrie ca „liberal de centru”, care spera sa depaseasca granitele politice. În campania de anul trecut Macron spunea ca „avem datoria ca fiecare sa fie liber sa îsi practice religia cu demnitate”, dar în acelasi timp a sustinut ca „atunci când cineva intra în spatiul public, legile Republicii trebuie sa prevaleze în fata legilor religioase”.

Adresându-se Episcopilor francezi în luna aprilie a acestui an, Macron a subliniat rolul important al religiei în lupta împotriva relativismului si nihilismului prezente în lumea moderna. A laudat contributia Bisericii în viata publica, în special în sustinerea demnitatii umane. Într-o telegrama în care îl felicita pe Macron pentru alegerea sa în mai 2017, Papa Francisc se ruga ca Dumnezeu sa îl sustina „pentru ca tara voastra, fidela bogatei diversitati de traditii morale si patrimoniului ei spiritual marcat si de traditia crestina, sa poata mereu sa construiasca o societate mai dreapta si mai fraterna”.

Sursa: https://www.catholica.ro