,,Domnul ne cheamă la sărbătoare, Masă a pregătit pentru noi”

O sărbătoare deosebită a avut loc la Sfânta Liturghie celebrată duminică, 30 Mai 2021, în Sanctuarul Eparhial ,,Maica Domnului” din Oradea, stabilind pentru copii un adevărat reper al întregii vieți de dăruire şi de dragoste pentru Isus care şi-a oferit trupul şi sângele pentru iertarea păcatelor săvârșite de întreaga omenire.

Viața fiecărei comunități este alcătuită din sărbători speciale care îi definesc identitatea, care o ajută să evolueze și să se întărească în credință și care îi redau siguranță, prin momentul sacru al primei întâlniri cu Isus în Sfânta Taină a Euharistiei.

    ,,Lăsaţi-ne să mergem cu toții la Isus”

Prima Spovadă și Împărtășanie prin care copiii l-au primit pentru prima dată în mod solemn pe Isus în inima lor, sub chipul pâinii şi al vinului, a fost oferită din mâinile parohului Iulian Robu OFMConv, rectorul Sanctuarului Eparhial al Maicii Domnului din Oradea și sub binecuvântarea vicarului general eparhial, preot Mihai Vătămănelu OFMConv., care i-a îndemnat pe copii, să persevereze pe drumul de credință și al trăirii creștineşti.

Isus a dorit să împartă viața Sa cu cei nouă copii ai comunității greco-catolice după o pregătire intensă, începută în data de 20 Martie 2021, susținută, și călăuzită de părintele paroh Iulian Robu şi sora Ana Farcaş. În această perioadă copiii au parcurs drumul cunoașterii învăţăturii creştine, al obiectului fericirii propus de Sfânta Biserică, și în special au învățat Tainele Unirii cu Isus prin împărtășanie, având un suflet curat  în care focul dragostei Lui sporește credința şi curajul de a învinge cu tărie ispitele păcatelor.

Prima Sfânta Împărtășanie s-a desfășurat într-o profundă solemnitate, copiii au intrat în procesiune în biserică cu inimile curate după spovadă, cuprinși de emoția evenimentului şi mai ales al simbolului sfintei sărbători. Pe drumul stabilit până în fața Sfântului Altar, copiii au fost conduși de ministranți, de părintele paroh Iulian Robu OFMConv. și de părintele vicar Mihai Vătămănelu OFMConv. pentru a participa activ  la Sfânta Liturghie  prin citirea lecturilor şi prin cântece specifice, făcând ca această zi să fie şi mai frumoasă și să rămână permanent în amintirile lor.

După citirea Sfintei Evanghelii, predica părintelui paroh a oferit un moment înălțător prin exemplul viu, al viței de vie, care este însuși Isus iar mlădițele sunt toți credincioșii care nu se îndepărtează şi trăiesc o viață dedicată cu conștiință și perseverența învățăturilor lui Isus. Îndemnurile Sfintei Tereza precum și al Sfântului Dominic Savio au fost detaliate şi prin predica părintelui paroh Iulian, aceasta pentru a sublinia conduita necesară pentru întreaga lor viață.

Festivitatea de final a încununat evenimentul prin momentul în care preacucernicul părinte vicar Mihai Vătămănelu OFMConv. a primit din partea copiilor jurământul de credință şi lepădarea de cel rău, reînnoirea făgăduințelor de la botez.

Credincioșii au participat la sărbătoare  pentru a aduna în sufletele lor comori de credință şi evlavie, într-o atmosferă de lumină şi frumusețe cu care a fost împodobit lăcașul de cult şi de toată gingășia alaiului floral ce înconjoară biserica greco-catolică „Adormirea Maicii Domnului”.

Un moment emoţionant a fost oferirea darurilor şi iconiței ce reprezintă Prima Sfânta Împărtășanie, o surpriză frumoasă pentru copii şi pentru toţi cei prezenţi. Mulţumim părintelui pentru gândul frumos.

La încheierea Sfintei Liturghii, copiii au mulţumit bunului Dumnezeu care i-a chemat la o mai strânsă legătură cu El prin taina Sfintei Împărtăşanii, au mulțumit părintelui paroh Iulian  care i-a îndrumat şi i-a pregătit sufleteşte pentru acest moment cât și sorei Ana Farcaș, părinţilor şi întregii comunităţi pentru prezenţă şi rugăciune, ca un îndemn pentru toţi de a crește și persevera în credința în Isus, prin învățăturile Sfintei Evanghelii.

 MIORIȚA SATEANU

Cetățean de onoare al municipiului Oradea