„„O data istorica foarte importanta este ziua de 10 Mai 1927, când s-a semnat Concordatul dintre România si Sfântul Scaun, moment ce a prilejuit începutul unui parcurs de colaborare, prin care, ulterior, s-a înfaptuit crearea Eparhiei de Maramures. Asadar, s-au împlinit zilele acestea 90 ani de la acest moment istoric din viata României moderne. Expozitia de fata cauta, prin urmare, sa fie un fir de lumina în acest pelerinaj pastoral si cultural al Eparhiei de Maramures. Imaginile-document si documentele oficiale din perioada promulgarii Bulei Papale Sollemni Conventione din data de 5 iunie 1930, prin care se înfiinta Eparhia de Maramures, sunt astazi aduse la lumina pentru a cuprinde mai bine memoria trecutului”. Sunt cuvintele parintelui George Marius Nicoara (responsabil al departamentului pentru cultura din cadrul Episcopiei greco-catolice de Maramures) rostite în cadrul Simpozionului cu titlul Comuniune Ecleziala – Eparhia de Maramures si Sfântul Scaun, care a avut loc vineri, 12 mai 2017 la Centrul Millennium din Baia Mare. În cadrul evenimentului a avut loc si expozitia de documente (preluate atât din atât din Arhivele Secrete Vaticane si din Arhivele Congregatiei pentru Bisericile Orientale din Roma, precum si documente din Arhivele Nationale ale României) care atesta începuturile Eparhiei de Maramures si numirea primului titular al Scaunului Episcopal din Baia Mare – Episcopul Dr. Alexandru Rusu.
Preasfintitul Vasile Bizau, în conferinta sa, a vorbit despre termenul Comuniune, pe care l-a numit „un termen foarte drag mie”, dar, în acelasi timp, unul care „exprima pe deplin o realitate adânca si împlinitoare”. „Chiar daca Eparhia noastra în forma ei actuala, ca structura ecleziastica este una relativ tânara fiind înfiintata în anii 30 ai secolului trecut de catre Papa Pius al XI-lea, ea îsi are radacinile mai adânci în istoria poporului român din Transilvania si nu numai, întinzându-se pâna în timpul nedefinit al dorintei de unitate al crestinilor din toate timpurile”, a spus Ierarhul. Cât despre expozitia de documente, aceasta „ne ofera o farâma de istorie a începutului celei de-a cincea eparhii românesti în comuniune deplina cu Sfântul Scaun apostolic al Romei si ne invita totodata sa o vedem într-o poveste mai ampla a Bisericii Române Unite… [întrucât] dorinta unitatii este naturala firii omului, apartine patrimoniului credintei crestine”, a spus Arhiereul.
În cadrul evenimentului, au conferentiat oaspeti de seama precum: E. Sa Jean-Louis Bruguès – Arhivist si Bibliotecar al Sfintei Biserici Romane, precum si prof. dr. Ovidiu Augustin Ghitta – Decan al Facultatii de Istorie si Filozofie din Cadrul Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj Napoca.
Un salut calduros publicului din partea Excelentei Sale Miguel Maury Buendia – Nuntiu Apostolic la Bucuresti, care a facut si o scurta prezentare a Monseniorului Jean-Louis Bruguès, cel care a facut posibila si preluarea de documente din Arhivele Vaticane. Acesta din urma a tinut un discurs în care a vorbit despre Biserica si memorie, identitate si încredere: „Cine si-a pierdut propria memorie, si-a pierdut automat si propria identitate si devine incapabil sa se conduca. Cine e atins de amnezie, nu are viitor. Observatia este valabila pentru persoanele pentru care pierderea memoriei este studiata la nivel de patologie, ca si în cazul bolii Alzheimer. Însa este valabila si pentru comunitati”, a spus Arhiepiscopul. Excelenta Sa Bruguès si-a început discursul amintind cuvintele Mântuitorului: „Faceti aceasta întru amintirea mea” (Lc. 22,19 si 1Cor 11,24-25) si a încheiat prin cuvintele filologului italian Giorgio Pasquale: „Cine nu-si aminteste, nu traieste”.
Profesorul dr. Ovidiu Augustin Ghitta a tinut un discurs animat de experiente si memorii personale, întrucât dânsul personal provine dintr-o familie care a dat Bisericii preoti ramasi în rezistenta pe perioada comunista alaturi de primul Pastor al Eparhiei – Episcopul Alexandru Rusu. Astfel, profesorul a amintit cu multa emotie obiectele sacre folosite de catre bunicul sau preot, pe care înca le pastreaza cu multa grija, acestea fiind un semne concrete ale trecutului. Atât Antimisul pe care-l folosea, cât si poza cu figura Episcopului Rusu atârnata pe peretele chiliei din casa bunicilor, pe care bunicul sau a inscriptionat „Episcopul care m-a hirotonit”, au devenit, pentru distinsul decan, obiecte si documente istorice.
În cadrul evenimentului a avut loc si lansarea cartii „Scrisori Pastorale” ale Episcopului dr. Alexandru Rusu (Ed. Surorile Lauretane), care cuprinde toate scrisorile pastorale scrise de catre Preasfintitul Rusu cu ocazia Sarbatorilor de Craciun si Pasti si cu ocazia începutului postului Pastelui.
Prezenti la simpozion au fost Episcopii greco-catolici: PS Virgil Bercea, PS Florentin Crihalmeanu si PS Alexandru Mesian, Arhiepiscopul romano catolic Ioan Robu, reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, precum si preoti si credinciosi de pe teritoriul eparhiei.
Începând cu data de 16 mai, expozitia de documente va fi mutata la Biblioteca Judeteana Petre Dulfu din Baia Mare si va ramâne deschisa publicului timp de o saptamâna, între orele 8:00-19:00. Ulterior, acesta va fi mutata în fiecare Sediu Protopopial pe rând, pentru a fi vizitata de catre credinciosii întregii eparhii.
Sursa: http://www.episcopiamm.ro