„Directia Judeteana pentru Cultura Bihor, Inspectoratul Scolar Judetean Bihor si Teatrul „Regina Maria”, în parteneriat cu Revista de cultura „Familia” au organizat vineri, 15 iunie, la Oradea, spectacolul „Ce-ti dorim noi tie, dulce Românie”.
La evenimentul omagial au participat câstigatorii concursului literar de eseuri „Ce-ti dorim noi tie, dulce Românie” – elevii Horea Sebastian Dobai, Adela Cipleu, Rebeca Tatar, Alexandra Molnar, Gabriela Anamaria Ciorba si Denisa Serfezi. Cei prezenti au avut ocazia sa-i asculte pe adolescenti vorbind despre România de ieri, de azi si de mâine.
„O selectie a textelor apartinând elevilor care au câstigat concursul literar „Ce-ti dorim noi tie, dulce Românie” va fi publicata în numarul din iunie al revistei de cultura Familia. Aceste texte vor fi imprimate pe o hârtie speciala si vor fi depuse într-o capsula a timpului, care va fi asezata în fundatia soclului statuii lui Mihai Eminescu, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la 1 Decembrie 2018, cu interdictia de a fi desfacuta pâna la 15 ianuarie 2050, când se vor împlini 200 de ani de la nasterea marelui poet, ocazie cu care autorii textelor vor putea conchide în ce masura gândurile lor s-au împlinit”, a precizat Lucian Silaghi.
Nelipsit de la manifestarile omagile dedicate marelui poet, actorul Eugen Tugulea a încântat, vineri seara, audienta, recitând câteva dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Eminescu.
Înainte de începerea spectacolului, s-au depus jerbe de flori din partea Prefecturii Bihor, a Consiliului Judetean Bihor, Primariei municipiului Oradea si a Directiei Judetene pentru Cultura Bihor. De asemenea, dupa terminarea spectacolului, au depus flori si elevele care au prezentat, în cadrul spectacolului, eseurile cu care au câstigat concursul „Ce-ti dorim noi tie, dulce Românie”, dar si cadrele didactice de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, în frunte cu directoarea scolii, prof. Daniela Vîlceanu.
La rândul sau, Preasfintitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a rostit o rugaciune pentru sufletul robului lui Dumnezeu, Mihai.
Printre cei prezenti la eveniment s-au mai numarat vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor – Traian Bodea, col. (r) Grigore Bartos, presedintele Societatii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” – Filiala Bihor, Elisabeta Pop, critic de teatru, precum si redactorul sef al revistei Familia, Traian Stef.
Manifestarea a fost dedicata împlinirii a 129 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu si a 151 de ani de la publicarea poeziei „Ce-ti doresc eu tie, dulce Românie” în revista „Familia”, fiind parte din manifestarile dedicate Centenarului Marii Uniri.

Sursa: https://www.crisana.ro