„Duminica, 17 iunie 2018, în curtea Bisericii Greco-Catolice „Sfântul Andrei” din Carei a fost dezvelit Monumentul Refugiatilor români din august 1940, în timpul regimului horthist din Ardealul de Nord. Dezvelirea monumentului a fost precedata de slujba religioasa la care a participat si Preasfintia Sa Virgil Bercea Episcop Greco-Catolic de Oradea.

Realizarea monumentului a fost posibila cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Satu Mare, familiei Maria si Mihai Bertian si Asociatiei Judetene Satu-Mare a Românilor Refugiati, Expulzati si Deportati în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940.

Manifestarea a avut loc în organizarea Asociatiei Judetene Satu-Mare a Românilor Refugiati, Expulzati si Deportati în urma Dictatului de la Viena din 30 August 1940, împreuna cu Filiala municipala Carei, cu sprijinul Comunitatii Evreilor Satmareni, a Asociatiei Holocaustului din Ardealul de N-V 1940-1945 si a Societatii Cultural-Patriotice ”Avram Iancu”.

Dupa slujba, toti participantii au participat la dezvelirea Monumentului ridicat în memoria refugiatilor care au parasit pamântul stramosesc, fiind alungati de autoritatile ungare. A urmat Imnul de Stat al României, cântat de corul din Sanislau. Dupa intonarea Imului, a urmat dezvelirea monumentului, la care au fost prezenti prefectul judetului Satu Mare, Darius Filip, parlamentarii Gabriel Les, Ovidiu Silaghi, consilierul judetean Adrian Stef, primarul orasului Negresti-Oas, Aurelia Fedorca si altii.

Preasfintia Sa Virgil Bercea a oficiat o slujba religioasa si a sfintit monumentul. În continuare a rostit un cuvânt de salut la adresa autorilor monumentului, spunând ca „trebuie sa ne asumam trecutul. Sa nu ne punem întrebarea: cine a fost mai important la Alba Iulia în 1918, Iuliu Maniu sau Vasile Goldis?”.

Luând cuvântul dr. Ioan Corneanu a multumit tuturor celor care au contribuit la ridicarea monumentului, la asociatiile care sunt prezente din toata tara, Asociatia Judeteana a Evreilor, Asociatia Unirea, Asociatia Horea si altele. A fost invitat sa spuna si câteva cuvinte artistul plastic baimarean, sculptorul György Csaba.

A luat cuvântul si sponsorul principal al monumentului, Mihai Bertian, care a donat peste 46 milioane de lei, Florin Gazdac care a aratat ca idea realizarii acestui monument a debutat în 2007. De atunci si pâna astazi un numar mare de refugiati au pus umarul la realizarea monumentului.

A urmat depunerea de coroane si jerbe de flori la monument, dupa care presedintele Asociatiei Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei a luat cuvântul, aratând ca este nevoie de unitate si întelegere între popoare. Numai asa putem înainta pe drumul cel bun. Regizorul tehnic de la Teatrul de Nord Satu Mare, Dorel Iurcencu a recitat poezia ”Nu putem trai fara Ardeal“.

Au mai luat cuvântul directorul Directiei Judetene de Cultura, Danciu Zamfir, Daniela Ciuta, col. (r) Constantin Mosincat care a expus o adevarata lectie de istorie pe tema refugiatilor români din 1940 si clipele de groaza traite de acestia.

Grupul coral Vox Samus Art a fost prezent si a cântat cu multa maiestrie mai multe cântece patriotice.