Lungro, Italia

14-17 iunie 2018

„Straluceste în inimile noastre, iubitorule de oameni, Stapâne, lumina cea fara stricaciune a cunoasterii Dumnezeirii Tale si deschide ochii mintii noastre spre întelegerea evanghelicelor Tale propovaduiri.” (Liturgia Sf. Ioan Gura de Aur)

În perioada 14-17 iunie 2018 s-a desfasurat în Eparhia de Lungro a italo-albanezilor din Italia Continentala, Întâlnirea anuala a Episcopilor Catolici Orientali din Europa, la invitatia Preasfintiei Sale Donato Oliverio, episcopul locului. Întâlnirea a fost posibila cu ajutorul Consiliului Conferintei Episcopale Europene (CCEE), si a avut loc la Rende fiind destinata pregatirii celebrarii primului centenar al Eparhiei de Lungro. Eparhia de Lungro ia fiinta la 13 februarie 1919 prin Constitutia Apostolica „ Catholici Fideles Graeci Ritus” a Papei Benedict al XV-lea

Tema centrala a întâlnirii, dezbatuta în diversele sesiuni de lucrari ale episcopilor a fost „Chipul unei Biserici Orientale. Teologia – Dreptul Particular – Liturgia”. Diferite conferinte au fost expuse si au condus spre reflectarea diverselor aspecte ale vietii Bisericilor Catolice Orientale din Europa în momentul actual. În particular: Episcopul, Parinte, Conducator si Judecator; Câteva aspecte fondamentale al noului proces matrimonial (Motu Proprio Mitis et misericors Iesu); Liturgia este identitate între loialitate si reînnoire; Sfânta Liturghie genereaza omul nou; Trasaturi caracteristice ale unei Biserici Orientale; Patrimoniul disciplinar comun. Dreptul Particular inter-eparhial este o poarta deschisa: contributia Bisericii Italo-Albaneze la parcursul ecumenic.
Lucrarile au început în dupa amiaza zilei de 14 iunie prin Slujba Vecerniei savârsita în Catedrala „Sfântul Nicolae din Mira”, plina de credinciosi. Împreuna cu Episcopul si clerul Eparhiei de Lungro, au fost prezenti si Eminenta Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale si Eminenta Sa Cardinalul Angelo Bagnasco, Presedintele Consiliului Conferintei Episcopale Europene, episcopii Conferintei Episcopale din Calabria si numeroase autoritati civile si militare. Nuntiul Apostolic în Italia, Arhiepiscopul Emil Paul Tscherrig, a adus salutul Papei Francisc în care Sfântul Parinte îsi „exprima marea satisfactie pentru initiativa providentiala care vizeaza aprofundarea aspectelor importante ale identitatii si misiunii Bisericilor Orientale”, exprimând si dorinta ca aceste zile de studiu „sa favorizeze unitatea si comuniunea dintre pastori prin oferirea unui impuls curajos pentru noua evanghelizare a continentului european”.

Episcopii prezenti au tratat tema „Chipului unei Biserici Catolice Orientale” din diferite perspective: de la istoric la liturgic, de la disciplinar la ecumenic. Din lucrari reiese clar ca numai o mai mare aderare si întelegere a identitatii unei Biserici Catolice Rasaritene, în lumina Conciliului Vatican II, permite o mai buna si patrunzatoare marturie, un raspuns pastoral la provocarile actuale ale continentului european si o adevarata împartasire a comorii Orientului Crestin în inima Bisericii Universale.

Schimbul de zi cu zi a acestor zile, a permis sa aduca în inimile si rugaciunile episcopilor, problemele si suferinta atâtor credinciosi catolici orientali din Europa: drama razboiului din Ucraina, dificultatile Bisericilor orientale care înca mai doresc sa traiasca si sa traiasca evanghelia Hristos si doresc sa-l anunte oamenilor de bunavointa. Reflectând despre chipul unei Biserici Catolice Orientale, face constiente aceste Biserici de potentialul pastoral si de comorile spirituale prezente în comunitatile respective si care doresc sa le împartaseasca cu întreaga Biserica. Bisericile Catolice Rasaritene din Europa nu sunt închise, din contra, sunt deschise la problemele, la suferintele multor crestini persecutati, în special ale fratilor din Orientul Mijlociu, care traiesc credinta lor prin marturia de sânge ale martirilor din zilele noastre. În acest scop, episcopii se alatura prin prezenta lor rugaciunii din 7 iulie de lânga Bari, dorita de Papa Francisc la care se vor alatura Patriarhi catolici si ortodocsi dând marturie despre dorinta de pace si dreptate pentru acea tara, iubita si vizitata de Dumnezeu, dar de prea mult timp martirizata si distrusa de oameni. Gândul nostru de compasiune se îndreapta si catre multimea de migranti fortati sa-si paraseasca casele si pe cei dragi mergând în cautarea unor conditii mai bune de trai, multumire aducem acum si celor care îi primesc.

În zilele de întâlnire, în afara sesiunilor de lucru, au mai fost organizate si pelerinaje în diverse locuri importante pentru credinta din Calabria, cum ar fi sanctuarul Sfântului Francisc din Paola, Patronul Calabriei, vizita la Muzeul Diecezan al “Codex Purpureus”, unde episcopii au putut admira faimosul Codex din secolul al VI-lea, si celebrarea Sfintei Liturghii în doua orase ale Eparhiei de Lungro: în Parohia Sfânta Mria din Frascineto si în Parohia Sfântului Martir Dumitru. Întâlnirea s-a încheiat duminica 17 iunie prin celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala „Sfântului Nicolae din Mira”. Diferitele momente de rugaciune au permis rugaciunea alaturi de comunitatea locala, în limba greaca, italiana si albaneza. Au fost momente de intensa rugaciune pentru Biserica din Lungro.
La sfârsitul întâlnirii arhiepiscopii si episcopii participanti au exprimat multumiri din inima, în primul rând Sfântului Parinte Papa Francisc pentru cuvintele încurajatoare si Congregatiei pentru Bisericile Orientale, în persoana Cardinalului prefect, Leonardo Sandri, secretarului Cyril Vasil SJ si al subsecretarului, parintele Lorenzo Lorusso OP. Congregatia si-a facut mereu simtita prezenta prin sprijinul material si personal oferit Bisericii din Lungro si tuturor Bisericilor Catolice Orientale. O multumire se cuvine si Consiliului Conferintei Episcopale Europene care a intervenit în cadrul lucrarilor prin Cardinalul Angelo Bagnasco care a urmarit cu interes interventiile. Multumiri si pentru sprijinul acordat pentru buna desfasurare a reuniunii. Multumiri speciale Eparhiei de Lungro prin Preasfintia Sa Donato Oliverio, preotilor, diaconilor si credinciosilor care au lucrat pentru buna desfasurare a reuniunii. A fost un început al celebrarii centenarului si din partea tuturor celor prezenti o urare si o rugaciune pentru ca Domnul sa binecuvânteze aceasta Biserica Catolica Orientala în inima Italiei, întotdeauna deschisa vestirii Evangheliei lui Hristos. La Lungro s-a experimentat chipul unei biserici reînnoita de Spiritului Sfânt, transformata de prezenta milostiva a Tatalui Ceresc si care straluceste în viata sa si în lucrarile sale, bunatate si iubirea Hristos Mântuitorul. La încheierea întâlnirii, episcopii au prezentat Mariei, Maica lui Dumnezeu, rodul lucrarilor lor, astfel încât sa poata fi prezentat lui Dumnezeu.