„Initiativa lui don Pietro Sigurani, rectorul Bazilicii „Sfântul Eustatiu” din Roma, pentru Ziua mondiala a Saracului dorita de Papa Francisc pe 19 noiembrie a.c., pentru prima data în istorie, este una pe cât de curajoasa, pe atât de bine-primita.

«Am trecut pe la restaurantele centrale si le-am zis „mi-i primiti pe saraci?”»
Gândindu-se tocmai la saracii „sai” ? oameni fara adapost, refugiati, someri, rromi sau batrâni abandonati, don Pietro a decis lanseze o mica provocare restaurantelor de lânga Panteonul roman: «Îi primiti pe 10 saraci la prânz?», i-a întrebat preotul, batând din poarta în poarta, la restaurante, baruri sau mese calde.

Raspunsurile au fost toate afirmative, datorita „iscusintei” si perseverentei preotului care a stiut sa bata bine „cartile de joc”. Un „joc” real, bine-venit sufletului, care nu poate trai fara caritate: «Le-am cerut sa îi primeasca pe saraci. Unul dintre ei mi-a raspuns imediat ca îi primeste. L-am întrebat „Cât ma costa?”. „Nimic, don Pietro, e gratis!”». Apoi am intrat la urmatorul restaurant, unde am pus aceeasi întrebare, adaugând: «Restaurantul de lânga le ofera saracilor un prânz gratis, d-voastra cât doriti? A raspuns si dânsul „Nimic”», a destainuit pentru Vatican Insider don Pietro, marturisind totodata ca nu a primit niciun refuz, chiar daca, pe proprietarii pe care îi stia deja mai „încapatânati” nu i-a interpelat.

Astfel, peste 12 restaurante din centrul istoric al Romei vor primi duminica, 19 noiembrie a.c., cu portile deschise peste 120 de nevoiasi. Acestia vor lua prânzul în acelasi timp cu cei 1 500 de saraci primiti de papa Francisc în Aula Paul al VI-lea din Vatican si cei peste 2 500 beneficiari carora diferite seminarii si cantine romane le vor asigura prânzul.

Un Filip Neri contemporan, don Pietro, este convins ca «traim prin caritate» si nu a acceptat niciodata contributii publice, nu ca dispretuire, ci având convingerea ca Statul si institutiile publice au alte lucruri importante de facut, iar «Biserica e chemata sa fie caritabila prin caritate».

Cu aceasta certitudine, cheltuind deseori din propriul buzunar, preotul primeste la bazilica pe care o administreaza peste 130 de persoane în fiecare zi, în grupuri de câte 40. «Este important sa fie grupuri mici pentru a se stabili mai usor raportul interpersonal, pentru a schimba o vorba… În acest fel pot eu exprima ceea ce am în suflet ca preot si ca om, si fiecare persoana îsi poate spune istoria sa personala. În aceasta, papa Francisc este un maestru. Saracii au multe de spus, doar ca nimeni nu îi asculta».

Obiectivul de fond al acestei initiative este de fapt ca «saracul sa se poata aseza la masa si, macar o data sa poata spune „eu vreau sa manânc aceasta…”, pentru ca el primeste întotdeauna o mâncare pe care noi o stabilim, îmbraca hainele pe care noi le aruncam si primeste toate celelalte lucruri pe care i le oferim pentru ca noi nu le mai folosim. De aceasta data, în schimb, vor fi ei cei care aleg: se asaza unde doresc, comanda si manânca ceea ce poftesc!».

Sa traim prin caritate!

Sursa: Vatican Insider News