De Andrea Tornielli

Papa Francisc dupa audienta l-a întâlnit si l-a îmbratisat. Cei care-l însoteau pe Tomasz Komenda, un barbat de 41 de ani, erau parintii. Veniti împreuna la Roma pentru a se ruga la mormântul sfântului Ioan Paul al II-lea, la încheierea – din pacate tardiva – a unui cosmar halucinant. Acela care l-a dus în celula timp de doua decenii un tânar de douazeci de ani, acuzat ca a violat si asasinat o tânara de cincisprezece ani. În 2000, doi experti de la Universitatea din Wroclaw au spus ca semnele lasate pe corpul victimei erau ale dintilor lui Tomasz. Nu era adevarat, însa tânarul a trebuit sa astepte îndelung înainte ca nevinovatia sa sa fie recunoscuta si astfel sa poata iesi din închisoarea în care era închis.

În închisoare, asa cum se întâmpla adesea pentru persoanele recunoscute vinovate de acest tip de delicte care implica minori, Tomasz a îndurat umiliri de tot soiul din partea colegilor de celula. Proiectul barbatului, în sfârsit liber, si al rudelor sale era acela de a recita o rugaciune în fata mormântului sfântului papa polonez. Însa un preot prieten a aflat despre prezenta sa si l-a însotit la audienta generala si apoi la întâlnirea cu Francisc.

Papa era în mod vizibil emotionat. A daruit rozarii lui Tomasz si parintilor sai. S-a fotografiat cu ei. Si pentru prânz barbatul a fost invitat la casa monseniorului Konrad Krajewski, elemozinerul pontifical si neo-cardinal. Prânzul este pregatit de Enzo, un fost puscarias care a ispasit douazeci de ani de închisoare si acum colaboreaza cu Elemozineria Pontificala. Când i-a fost povestita întâmplarea lui Tomasz Komenda, Enzo, care în fiecare saptamâna pregateste mâncare calda distribuita saracilor si celor fara adapost din garile din Roma, s-a înduiosat: "Stiu ce înseamna sa fii înauntru pentru aceste delicte si stiu ce-ti fac ceilalti puscariasi", a spus el. Apoi a asigurat: "Voi pregati pentru Tomasz un prânz asa cum n-a mai avut niciodata înainte si cum n-ar fi putut sa-l aiba vreodata în spatele gratiilor".

(Dupa Vatican Insider, 13 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro