„Marti, 19 martie 2013, de sarbatoarea Sfântului Iosif, a avut loc la Vatican Sfânta Liturghie de inaugurare a pontificatului Papei Francisc. A fost un eveniment deosebit la care au participat sute de episcopi din întreaga lume, 250 de cardinali si peste 130 de delegatii oficiale.
Din partea Bisericii Catolice de ambele rituri din România au participat PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, PS László Bocskei, episcop romano-catolic de Oradea si PS Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore de la Blaj, fiind prezenti între delegatiile reprezentante ale Bisericilor Orientale. În acelasi timp, în Piata Sfântul Petru, alaturi de credinciosii români s-a aflat si grupul de seminaristi de la Colegiul Pontifical Pio Romeno din Roma împreuna cu Pr. Gabrie Buboi, rector al colegiului si cu Pr. Vasile Man, vicerector al aceluiasi colegiu.
Din partea Bisericii Ortodoxe române a fost prezenta o delegatie formata din IPS Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale si Preasfintitul Parinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei care au transmis mesajul PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Statul Român a fost reprezentat de o delegatie formata din Presedintele Traian Basescu împreuna cu Ministrul de Externe Titus Corlatean, Consilierul prezidential Cristian Diaconescu, Amdasadorul României pe lânga Sfântul Scaun, Bogdan Tataru Cazaban si Doamna Diana Turconi, prim-colaborator la Ambasada României pe lânga Sfântul Scaun.
În omilia pe care a tinut-o, Papa Francisc atras atentia asupra faptului ca “adevarata putere este slujirea si ca si Papa, pentru a exercita puterea, trebuie sa intre tot mai mult în acea slujire care îsi are apogeul sau luminos pe Cruce; trebuie sa priveasca la slujirea umila, concreta, bogata în credinta, a sfântului Iosif si asemenea lui sa deschida bratele pentru a avea grija de întregul Popor al lui Dumnezeu si a primi cu afectiune si tandrete întreaga omenire, în special pe cei mai saraci, pe cei mai slabi, pe cei mai mici… – doar cei care servesc cu iubire stiu sa aiba grija”. “Vocatia de a ocroti nu se refera numai la noi crestinii, are o dimensiune care precede si care este pur si simplu umana, se refera la toti. Este ocrotirea întregii creatii, a frumusetii creatiei… înseamna a avea respect fata de orice creatura a lui Dumnezeu si fata de mediul în care traim. Înseamna a-i ocroti pe oameni, a avea grija de toti, de orice persoana, cu iubire, în special de copii, de batrâni, de cei care sunt mai fragili si care adesea se afla în periferia inimii noastre”.

Referitor la eveniment, PS Virgil marturiseste ca a fost “un moment de rugaciune si de speranta, un moment de început si de continuitate, un moment de speranta si de deschidere în lumina crucii. Spiritul Sfânt care sufla unde vrea ne-a adus un Papa care merge cu un buchet de flori în mâna si-l pune pe altar la icoana Maicii Domnului – de fapt florile suntem noi, toti credinciosii iar Papa ne ofera pe toti Mariei pentru ca împreuna cu Maica Sfânta sa mergem pe drumul vietii, ducându-ne fiecare crucea, spre Cristos. Spiritul Sfânt a facut înca o data o alegere adecvata pentru timpul nostru. Caracteristicile care îl disting pe Sfântul Parinte sunt umilinta si întelepciunea”.
“La sfârsitul Sfintei Liturghii Papa a salutat diversele delegatii venite din lumea întreaga: regi si regine, presedinti si ministrii, capi de de state si de guverne printere care era si Presedintele tarii noastre Domnul Traian Basescu. La iesirea din Bazilica San Pietro l-am salutat si noi si ne-am bucurat ca a transmis salutul dânsului în numele ortodocsilor a romano-catolicilor, a greco-catolicilor si a tuturor oamenilor de bunavointa din România” mai spune PS Virgil.