„Tema a fost abordata în februarie 2018 la adunarea plenara a episcopatului catolic german într-un document intitulat ”A pasi împreuna cu Cristos: pe urmele unitatii. Casatoriile mixte si participarea comuna la Euharistie”. Sapte episcopi, însa, n-au fost de acord, manifestând perplexitati de ordin teologic, ecleziologic si pastoral.
O scrisoare care clarifica gândirea papei Francisc despre casatoriile interconfesionale, aflate în atentia episcopatului catolic din Germania. În documentul Congregatiei pentru doctrina credintei se afirma ca este nevoie de un studiu mai aprofundat pe aceasta tema ecumenica ce priveste nu doar situatia Bisericii catolice din Germania, ci însasi viata Bisericii universale.
O chestiune în privinta careia episcopii germani sunt invitati sa astepte o norma care sa implice întreaga Biserica catolica. Este, pe scurt, continutul scrisorii trimisa în numele papei Francisc de Congregatia pentru doctrina credintei presedintelui Conferintei episcopale germane, card. Reinhard Marx, despre tema delicata privind primirea la Sf. Împartasanie a sotului sau sotiei de confesiune protestanta care s-a casatorit cu o persoana catolica. Scrisoarea, semnata de arhiepiscopul Francisco Luis Ladaria Ferrer, prefectul Congregatiei amintite, evidentiaza necesitatea de a evalua cu atentie urmarile pe care orice decizie în aceasta privinta le poate avea asupra echilibrului la care s-a ajuns în domeniul relatiilor ecumenice dintre Bisericile si confesiunile crestine.
Realitatea casatoriilor mixte, dintre catolici si crestini de alta confesiune, este recunoscuta de legislatia dreptului canonic în anumite conditii. Tema a fost abordata în februarie 2018 la adunarea plenara a Conferintei episcopale germane într-un document intitulat ”A pasi împreuna cu Cristos: pe urmele unitatii. Casatoriile mixte si participarea comuna la Euharistie”. Dupa dezbaterile din plen, în care a primit aprobarea a doua treimi din episcopatul german, documentul Conferintei episcopale deschide posibilitatea partii protestante de a primi Sfânta Împartasanie în timpul Sfintei Liturghii catolice dupa un colocviu prealabil cu parohul comunitatii.
Sapte episcopi germani, însa, n-au fost de acord cu aceasta posibilitate si au trimis papei Francisc o scrisoare în care si-au manifestat perplexitatile de ordin teologic, ecleziologic si pastoral. Pontiful a oferit celor sapte episcopi, printre care se afla si cardinalul Rainer Maria Woelki, arhiepiscop de Köln, posibilitatea de a-si prezenta argumentele într-o reuniune, organizata pe 3 iunie a.c. la Roma, cu responsabilii mai multor departamente din Curia Romana: Congregatia pentru doctrina credintei, Consiliul pontifical pentru promovarea unitatii crestinilor si Consiliul pontifical pentru interpretarea textelor legislative.
Dupa raspunsul trimis episcopatului german de arhiepiscopul Ladaria Ferrer si în asteptarea unor aprofundari ulterioare ce vor fi dedicate acestei chestiuni, documentul Congregatiei pentru doctrina credintei aminteste ca îi revine episcopului diecezan responsabilitatea de a evalua cazurile semnalate si de a decide în consecinta.
Sursa: https://www.vaticannews.va