„«Ecumenismul cere sa nu fie o realitate de elita, ci sa implice cât mai mult posibil numerosi frati si surori în credinta, crescând ca si comunitate de discipoli care se bazeaza pe rugaciune, iubire si vestire. Aceasta este baza de la care dialogul ecumenic ne va ajuta sa progresam, sub calauzirea Spiritului Sfânt, în întelegerea comuna a revelatiei divine, care se aprofundeaza cunoscându-L si iubindu-L împreuna pe Domnul Isus Cristos, pentru ca ”în El locuieste toata plinatatea dumnezeirii trupeste” (Col 2,9) si ”i-a placut lui Dumnezeu […] ca prin El sa reconcilieze toate pentru sine” (Col 1,19-20).
”Ecumenismul cere sa nu fie o realitate de elita, ci sa implice cât mai mult posibil numerosi frati si surori în credinta, crescând ca si comunitate de discipoli care se bazeaza pe rugaciune, iubire si vestire”: a spus papa Francisc primind luni, 4 iunie 2018, o delegatie a Bisericii evanghelice luterane germane. La audienta au participat, de asemenea, reprezentanti ai Comitetului national german al Federatiei Luterane Mondiale si ai Bisericii unite evanghelico-luterane a Germaniei.
Pontiful a mentionat în discursul sau recenta Comemorare comuna a Reformei, marcata în diferite ceremonii la care au luat parte si reprezentanti ai Bisericii catolice. ”Înca din 31 octombrie 2016”, a afirmat, ”ne-am întâlnit la Lund [în Suedia – n.r.] pentru a caracteriza în spirit de comuniune fraterna ceea ce, datorita ranilor trecutului, ar fi putut sa trezeasca, în schimb, polemica si dusmanie. Recunoscatori lui Dumnezeu”, a continuat papa, ”am putut sa constatam ca cei cinci sute de ani de istorie – uneori foarte dureroasa – în care am fost unii împotriva altora si deseori în conflicte, au lasat spatiu, în ultimii cincizeci de ani, unei comuniuni tot mai mari”.
Papa Francisc: «Gratie lucrarii Spiritului, întâlnirilor fratesti, gesturilor impregnate de logia Evangheliei mai mult decât de strategiile omenesti, precum si prin dialogul oficial luterano-catolic, a fost posibil sa depasim vechi prejudecati de ambele parti. Cu ajutorul lui Dumnezeu, ne dorim un viitor îndreptat spre depasirea deplina a divergentelor. Trebuie sa mergem înainte.»
Vorbind mai departe de importanta ecumenismului, care a spus ca devine tot mai mult ”o necesitate si o dorinta”, pontiful a afirmat ca nu trebuie uitat sa ”pornim de la rugaciune, pentru ca nu planurile omenesti sunt cele care ne arata calea de urmat, ci Duhul Sfânt: El singur deschide calea si lumineaza pasii de facut. Spiritul iubirii nu poate decât sa ne conduca pe cararile caritatii”.
Papa Francisc: «Ca crestini, catolici si luterani, suntem chemati mai întâi de toate sa ne iubim ”cu intensitate unii pe altii si cu inimi curate” pentru ca [suntem] ”renascuti prin cuvântul viu si vesnic al lui Dumnezeu” (1 Pt 1,22-23). Dar suntem chemati în acelasi timp sa usuram împreuna mizeriilor celor nevoiasi si ale celor persecutati. Suferintele atâtor frati asupriti din cauza credintei în Isus sunt si un îndemn staruitor de a ajunge la o tot mai concreta si vizibila unitate între noi. Este ecumenismul sângelui».
În continuarea discursului sau, Sfântul Parinte a pus accentul pe dialogul teologic, din convingerea ca ”niciun dialog ecumenic nu poate sa faca pasi înainte daca ramânem pe loc. Trebuie sa mergem pe cale, sa continuam: nu cu avântul unei alergari înainte pentru a cuceri teluri ambitioase, ci mergând împreuna cu rabdare, sub privirea lui Dumnezeu”. Din temele care se afla pe agenda dialogului teologic, pontiful a remarcat Biserica, Euharistia si ministeriul eclezial, spunând ca acestea ”merita reflectii punctuale si larg împartasite”.
Papa Francisc: «Ecumenismul cere sa nu fie o realitate de elita, ci sa implice cât mai mult posibil numerosi frati si surori în credinta, crescând ca si comunitate de discipoli care se bazeaza pe rugaciune, iubire si vestire. Aceasta este baza de la care dialogul ecumenic ne va ajuta sa progresam, sub calauzirea Spiritului Sfânt, în întelegerea comuna a revelatiei divine, care se aprofundeaza cunoscându-L si iubindu-L împreuna pe Domnul Isus Cristos, pentru ca ”în El locuieste toata plinatatea dumnezeirii trupeste” (Col 2,9) si ”i-a placut lui Dumnezeu […] ca prin El sa reconcilieze toate pentru sine” (Col 1,19-20).
Înainte de a-i invita pe oaspetii luterani sa se roage împreuna ”Tatal Nostru” în limba germana, papa Francisc a încheiat invocând însotirea Domnului ”pentru ca modul nostru de a fi crestini sa fie centrat tot mai mult în jurul Sau si curajos în misiune”, iar ”asistenta pastorala sa se îmbogateasca în slujire si, în diferitele sale dimensiuni, sa fie tot mai impregnata de spiritul ecumenic”.

Sursa: https://www.vaticannews.va