„Reprezentantii Bisericilor s-au întâlnit cu Presedintia Belgiana a Uniunii Europene
Comunicat de presa al COMECE, 14 Octombrie 2010
Protectia demnitatii umane, coeziunea sociala si dezvoltarea durabila
trebuie sa fie în centrul politicilor UE
Marti, 12 octombrie 2010, reprezentanti ai Bisericilor din Belgia si Europa s-au întâlnit cu Presedintele Uniunii Europene de la Bruxelles. Aceasta întâlnire a avut loc în baza Articolului 17 al Tratatului UE care stabileste un dialog regulat între Biserici si Uniunea Europeana. De asemenea, urmareste o traditie bine stabilita a întâlnirilor dintre Biserici si Presedintiile rotative ale Consiliului Uniunii Europene. Primul ministru belgian, Yves Leterme, a primit, timp de o ora, reprezentantii Bisericilor în resedinta sa.
Reprezentantii Bisericilor au adresat urmatoarele probleme legate de Presedintia Belgiana a UE:
– Saracia si Excluderea Sociala în Europa: urmarirea numeroaselor activitati si contributii ale Bisericilor în contextul „Anului European 2010 pentru Combaterea Saraciei si a Excluderii Sociale”, precum si dezvoltarea unei Strategii UE 2020, reprezentantii Bisericilor au reiterat motivele pentru reîntarirea unui model de economie de piata sociala care tine în echilibru competitivitatea cu coeziunea sociala si limitele de crestere. „Protectia demnitatii umane, coeziunea sociala si dezvoltarea durabila într-o lume globalizata trebuie sa fie în centrul politicilor UE”, au declarat ei. Având în vedere saracia în crestere în Europa si în lume si având în vedere Platforma Europeana de combatere a Saraciei ca o initiativa-pilot a Strategiei UE 2020, Bisericile au cerut o implicare puternica a societatii civile si a Bisericilor în abordarea acestor chestiuni.
Primul Ministru, în raspunsul sau, a accentuat ca Uniunea Europeana nu este doar un spatiu economic, dar si o comunitate bazata pe valoare, chiar daca din cauza crizei economice si financiare, problemele economice par sa fi luat pozitia dominanta în prezent. El a prevazut ca o discutie importanta privind standardele europene sociale se va impune în viitorul apropiat si si-a exprimat dorinta de a lucra cu Bisericile pe teme legate de coeziunea sociala, dincolo de Presedintia UE.
În ceea ce priveste Serviciul Extern al UE, delegatia a ridicat trei probleme: importanta protejarii libertatii religioase în relatiile externe ale UE si importanta echilibrului dintre interesele comerciale si politice în relatiile UE cu alte tari. În legatura cu libertatea religioasa, a fost evidentiata situatia speciala din Turcia si importanta grabirii punerii în aplicare a libertatii religioase pentru toate comunitatile din tara, ca parte a negocierilor de aderare.
Presedintia Belgiana a UE si-a declarat sustinerea în introducerea libertatii religioase ca drept fundamental ce va fi promovat în cadrul Serviciului pentru Actiune Externa, Primul Ministru promitând sa ia masuri active în acest sens.
Delegatii Bisericilor au discutat de asemenea, implementarea unui „dialog deschis, transparent si regulat” între Uniune si comunitatile de credinta si convingere (Art. 17c TFEU). A fost exprimat un interes în implementarea unui asemenea dialog si la nivel national.
În cele din urma, având în vedere cea de-a saisprezecea Conferinta a Partilor la Conventia despre Schimbarile Climaterice din Cancún (Mexic, 29 Nov. – 10 Dec. 2010), reprezentantii Bisericilor au cerut UE sa îsi asume pozitia de lider în combaterea schimbarilor climaterice. Bisericile si-au exprimat speranta ca se poate ajunge la un acord care merge dincolo de propunerea reducerii cu 20% a emisiilor de dioxid de carbon. Reamintind convingerea crestina esentiala „optiunea preferentiala pentru saraci”, Bisericile au cerut începerea si echiparea suficienta a unui „Fast Start Finance Mechanism”, asa cum s-a convenit la Copenhaga.
Comisia Biserica si Societate a CEC si COMECE a salutat calitatea schimbarilor pe parcursul Presedintiei Belgiene a Uniunii Europene, si au fost multumiti în particular de angajamentul Primului Ministru Leterme de a urmari unele dintre propunerile prezentate de catre Biserici. Dialogul dintre Biserici si presedintia UE este un bun exemplu al unui „dialog deschis, transparent si regulat” între UE si comunitatile de credinta si de convingere.
Delegatia Bisericilor a fost formata din:
• Mons. Guy Harpigny, Episcop de Tournai;
• Dr. Guy Liagre, Presedintele Bisericii Protestante Unite din Belgia;
• P.F. Episcopul Athenagoras, Patriarhul Ecumenic;
• Dl. Jef Felix, Presedintele Retelei de Justitie si Pace a Flandrei;
• Ms. Axelle Fischer, Secretar General de Justitie si Pace si Pax Christi, Wallonia-Bruxelles;
• Rev. Marc Lenders, Biserica Protestanta Unita a Belgiei;
• Rev. Rüdiger Noll, Directorul Comisiei Biserica si Societate a CEC;
• Mgr. Piotr Mazurkiewicz, Secretar General al COMECE.