Se întâmpla acum șapte ani în Piața „Sfântul Petru” din Roma, la puțin timp după renunțarea Papei Benedict din misiunea de succesor al Sfântului Petru. Odată cu alegerea din 13 martie 2013 a devenit al 266-lea episcop al Romei și Suveran Pontif al Bisericii Catolice.

Anunțul a fost făcut de către Eminenta Sa Cardinalul protodiacon Jean-Louis Tauran prin formula: „Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam; Eminentissimum ac reverendissimum Dominum, Dominum Jorge Maria Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem Bergoglio, Qui sibi nomen imposuit Francescum”. Momentul în care Sfântul Părinte Papa Francisc s-a arătat la balconul central, a fost de neuitat, mai ales acela în care noul Suveran cere mulțimii din Piață, înainte de a da binecuvântarea, să se roage pentru el.

Jorge Mario Bergoglio s-a născut în Buenos Aires într-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferata italian. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarul din Villa Devoto (Buenos Aires). La 11 martie 1958 a devenit novice în ordinul iezuit. A revenit în Argentina, unde a obținut licența în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel (Buenos Aires), apoi a predat literatura si psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe si la Colegio del Salvador din Buenos Aires.

În anul 1992 a fost numit episcop auxiliar de Buenos Aires. Consacrarea sa episcopala a avut loc în data de 27 iunie 1992. În data de 28 februarie 1998 a devenit arhiepiscop de Buenos Aires. La 6 noiembrie 1998 i-a fost încredințată suplimentar jurisdicția episcopală asupra credincioșilor de rit bizantin din Argentina, inclusiv a celor aparținând Bisericii Române Unite cu Roma. În consistoriul din 21 februarie 2001 papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la demnitatea de cardinal.

Eugen Ivuț