„Ministrul Educatiei Nationale, Valentin Popa, a declarat vineri ca Universitatea din Oradea raspunde tuturor exigentelor pe care le implica „triunghiul cunoasterii": educatia, cercetarea si inovarea, aratând ca este o universitate de renume, cu recunoastere regionala, dar si internationala, într-un oras cu veche traditie universitara.
Ministrul Valentin Popa a participat, alaturi de ministrul Cercetarii, Nicolae Burnete, si alti patru fosti patru ministri ai Educatiei – Ecaterina Andronecu, Ioan Mang, Sorin Muntean si Adrian Curaj – la festivitatea dedicata sarbatoririi celor 55 de ani de învatamânt universitar oradean, în cadrul reuniunii Consiliului National al Rectorilor (1-3 iunie), la care au fost prezenti aproape 60 de rectori din toata tara.
„Ma bucur sa fiu astazi aici, într-unul din orasele cu cea mai veche traditie universitara, ce dateaza de secole, daca este sa ne amintim de Akademik Collegium înfiintat de principele Gheorghe Rakoczi. Traditie continuata prin înfiintarea Academiei de drept, la începutul secolului XX, traditie pe care unele spirite meschine au vrut sa o taie din radacini. (…) Si iata-ne aici acum, la ceas aniversar, la 55 de ani de existenta, sub diverse forme si variate denumiri, ai Universitatii din Oradea. Dupa începuturi grele, astazi e o universitate de renume, cu recunoastere regionala, dar si internationala, care nu se opreste din a se reinventa. O universitate, voce sonora în societate, care are multe de spus, un pol de excelenta în relatia cu mediul economic, social, prin prisma implicarii în viata comunitatii. Cu facultati de la profilul uman, trecând prin cel real, fara a uita de domeniile de înalta importanta pentru spiritul uman, cum sunt artele vizuale sau muzica sau arhitectura sau stiintele comunicarii", a spus ministrul Popa. Ministrul Educatiei a mentionat si cele 12 domenii de doctorat ale Universitatii si preocuparea pentru îmbunatatirea actului educational în ansamblul sau, inclusiv prin Departamentul pentru pregatirea si perfectionarea personalului didactic. „Avem aici o universitate care si-a facut un scop în sine din a raspunde tuturor exigentelor pe care le implica triunghiul cunoasterii: educatia, cercetarea si inovarea. Cerintele tuturor celor trei arii se regasesc în mod armonios în structura organizatorica, dar si în cea conceptuala a universitatii. Centrele de cercetare sunt configurate pe domenii prioritare înscrise în strategia nationala a cercetarii stiintifice. Ma bucur, asadar, sa fiu azi, aici, ca exista universitati care stiu sa îmbine traditia cu tot ce are mai bun si semnificativ cu exemplele prezentului si da, de ce nu, ale viitorului," a spus ministrul Valentin Popa.
Rectorul Universitatii din Oradea, Constantin Bungau, a declarat ca gradul de încredere ridicat acordat universitatii de catre ARACIS se datoreaza eforturilor multor generatii de cadre didactice.
„Este nedrept sa sarbatorim doar 55 de ani de învatamânt superior în Oradea, pentru ca istoria ne arata si ne îndeamna sa mergem mai adânc în timp. Nu era chiar 1700, cu un an mai devreme, se înfiinteaza prima scoala care azi e Colegiul National Mihai Eminescu. Apoi, pe la 1784, prima grupa de învatatori în limba româna, în scoala Valahorum Preparatorium, un început extraordinar. Cât de mult s-au straduit personalitatile vremii sa aduca scolile din aceasta zona a tarii la învatamânt în limba româna. În urma cu 238 de ani, Maria Tereza a înfiintat Academia regala în aceasta zona, care, chiar daca nu a fost în limba româna, a contat enorm pentru populatia traitoare pe aceste sfinte meleaguri", a afirmat Ecaterina Andronescu.
Au mai luat cuvântul ministrul Cercetarii, Nicolae Burnete, prefectul judetului Bihor, Ioan Mihaiu, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, presedintele CNR, Sorin Mihai Cîmpeanu, presedinta de onoare a CNR, Ecaterina Andronescu, reprezentanti ai consortiilor universitare, Daniel Breaz, Viorel Serban, Cosmin Popescu, Marilen Pirtea, directorul general al UEFISCDI, Adrian Curaj si presedintele Sindicatului Alma Mater, Anton Hadar.
Sursa: https://www.crisana.ro