„Miercuri, 25 aprilie 2018, s-au împlinit 99 de ani de la asezarea în locul de odihna din cimitirul din deal a martirilor beiuseni: dr. Ioan Ciordas si dr. Nicolae Bolcas. În 1919, prohodul acestora a fost oficiat în comun de catre protopopul greco-catolic dr. Hetco si protopopul ortodox Papp în Biserica greco-catolica „Sfântul Dumitru”, ctitorie a episcopului Ignatie Darabant (azi folosita de Biserica Ortodoxa).
Primaria municipiului Beius a organizat momentul comemorativ cu aportul Casei de Cultura si a Muzeului municipal. La invitatia autoritatilor locale, bisericile locale, unitatile scolare si diverse asociatii au raspuns prin prezenta si omagiere.
Deosebit fata de anii trecuti, a fost prezenta în mijlocul comunitatii beiusene a nepoatei martirului dr. Ioan Ciordas, doamna economist Marina Gherman si doamna Carmen Popa, nepoata memorandistului Ioan Cadariu. La dorinta distinsei nepoate, Parohia Greco-Catolica Beius, alaturi de Protopopiatul Greco-Catolic de Beius si Asociatia „Ave Miriam”, a participat mai pronuntat în organizarea aniversarii din acest an. Prin coordonatoarea manifestatiilor, doamna Anca Banda, directoarea Casei de Cultura din Beius, au fost invitati la Biserica Greco-Catolica „Sfintii Trei Ierarhi” din Beius reprezentanti ai autoritatilor locale, respectiv ai unitatilor de cult si ai scolilor locale pentru a participa la Sfânta Liturghie si Parastasul tinut spre iertarea pacatelor si odihna sufletelor adormitilor servi martiri omagiati. La oficierea liturgica (08:30) de catre parintele protopop Zorel Zima si preotii Slobondnic Iosif si Ghiurca Emil au participat domnul primar Petru Mlendlea-Calus alaturi de directoarea Anca Banda, directorii Colegiului National „Samuil Vulcan”, membrii ai Reuniunii Mariane locale si ai Asociatiei Generale a Românilor Uniti si corul parohial „Ioan Busitia”. Prima parte a comemorarii s-a terminat cu sustinerea unui discurs de catre parintele dr. Zima Zorel (în cadrul conferintelor lunare ale Reuniunii mariane), o incursiune în viata si activitatea martirului dr. Ioan Ciordas, fiu al Bisericii Române Unite, Greco-Catolice. Un pliant realizat cu sârguinta profesoarei Zima Carmen si a parintelui Zorel, cuprinzând date din viata distinsului martir, a fost oferit tuturor celor prezenti la comemorarea din biserica si pe deal.
La ora 10:30, toti cinstitorii martirilor au urcat la cimitirul din deal, unde s-au alaturat acestora elevi si profesori de la Liceul Pedagogic Vocational „Nicolae Bolcas” si ai Colegiului Industrial „Ioan Ciordas”. Dupa rostirea rugaciunilor pentru adormitii în Domnul martiri, Ioan si Nicolae, de catre parintele ortodox, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din Beius, si de preotii greco-catolici mai-sus amintiti, respectiv dupa discursurile adresate de catre doamna Gherman si domnul ing. Mlendea, cei prezenti au depus coroane pe mormântul unic în care se odihnesc alaturi cei doi luptatori beiuseni pentru apararea identitatii nationale si confesionale, respectiv pentru emanciparea neamului românesc.
Ne exprimam bucuria participarii la acest eveniment, încununat cu rugaciuni, si satisfactia unei prezente atât de numeroase la mormântul martirilor, având în vedere ca anii trecuti participau doar domnul primar si câte un preot celebrant. Ramâne totusi o provocare, cea comuniunii între reprezentanti ai autoritatilor si societatii civile, ai unitatilor de cult, o comuniune exprimata prin onorarea martirilor, prin participare la momentele atât culturale cât, mai ales, spirituale… o împreuna asezare, caci ei doi, cei doi eroi martiri, au iubit dreptatea, au respectat legea, si-au trait identitatea religioasa diferita într-un respect autentic reciproc (Ioan- greco-catolic, Nicolae – ortodox) si s-au daruit, punându-si deoparte propriile interese, pentru binele si emanciparea poporului român.