„Sâmbata, 12 mai 2018, preotii români greco-catolici din Austria, Vasile Lutai rectorul misiunii din Viena-Penzing, Viorel Solomes din Murau, Ovidiu Pintea din Viena-Kagran, Julian Hotico din Viena-Neustadt, Gheorghita Dobrica din Linz, Alexandru Dumitru Suciu din Graz, Traian Tamas din Krems, Sergiu Razvan Dejeu din Viena-Kagran si diaconul Theodor Felician Vladu din Viena-Neustadt, au facut un pelerinaj la sanctuarul Maicii Domnului din Mariazell împreuna cu o grupa de crestini din comunitatile în care activeaza.
Primul pelerinaj de acest fel a fost organizat anul trecut într-o formula mai restrânsa. Anul acesta au participat toti preotii greco-catolici din Austria, fiind o buna ocazie pentru românii greco-catolici de a se ruga împreuna, si a se cunoaste mai bine. Chiar daca nu toti crestinii greco-catolici au putut participa, numarul lor a depasit anul acesta 100 de participanti.
Sfânta Liturghie a început la ora 13.30 prin intonarea unui cântec si salutul preotului Gheorghita Dobrica, unul din initiatorii acestui pelerinaj, care a prezentat participantilor un scurt istoric al sanctuarului, subliniind importanta momentului si bucuria de a fi împreuna.
Parintele Vasile Lutai, celebrantul principal de anul acesta li s-a adresat credinciosilor spunând: „suntem aici pentru ai multumi Fecioarei Maria, si spre ai cere harul de care avem nevoie fiecare “. Diaconul Theodor Felician Vladu a citit Evanghelia, iar parintele Traian Tamas a predicat pe marginea pericopei evanghelice despre vindecarea a Orbului din nastere de catre Isus, facând o analogie între orbirea biologica si diferitele tipuri de orbire din viata noastra, atunci când prin expresii verbale si atitudini îi refuzam celuilalt, demnitatea de Fiu al Lui Dumnezeu, excluzându-l, izolându-l, distorsionând imaginea Creatorului, cel care face sa rasara soarele peste toate fiintele. Urmarea acestei atitudini este transmiterea unei realitatii diforme a creatiei. Ca si remediu împotriva acestui tip orbire, parintele Tamas le-a propus participantilor o noua reasezare în logica lui Cristos, având ca si model pe Maria, Maica Sa Sfânta, care l-a urmat toata viata, fiind o devotata serva a Cuvântului Divin.
La sfîrsitul celebrarii, participantii au devenit istorie prin intermediul aparatului de fotografiat al domnului inginer Mihai Balomiri, caruia îi multumim pe aceasta cale pentru fotografiile pe care ni le-a pus la dispozitie.
A urmat apoi masa comuna în casa pelerinului, de la care nu au lipsit gustoasele sarmale, care au fost pregatite de data aceasta de catre generoasele si inimoasele doamne din comunitatea din Viena-Neustadt, reusind sa le aminteasca participantilor, ca agapa este o expresie a comuniunii între oameni.
Multumindu-i Domnului si Maicii Lui Sfinte pentru aceasta ocazie pe care ne-a oferit-o, pentru a ne ruga si a petrece împreuna câteva momente fraterne, ne-am întors la casele noastre mai edificati sufleteste cu dorinta de a ne reîntâlni la altfel de momente de rugaciune si comuniune.