„Editura Evdokimos si Fundatia Profesor George Manu au fost, vineri, în cadrul Târgului Gaudeamus Oradea, gazdele evenimentul „Cartile Memoriei”, dedicat lansarii celor mai recente lucrari publicate de detinutii politici Traian Bodea si Cornel Onaca, dar si a preotilor Nicolae Bordasiu si Ioan-Mircea Ghitea.

În deschidere a luat cuvântul PSS Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, care a vorbit despre însemnatatea publicarii unor astfel de carti de memorialistica în anul Centenarului Marii Uniri.
„Îmi revine mereu în minte o fraza auzita zilele trecute care se potriveste atât de bine: au încercat sa ne îngroape dar au uitat ca noi suntem seminte. Exact aceasta este situatia acestor oameni”, a spus, printre altele, Preasfintitul Virgil Bercea.
Gazda evenimentului a fost dr. Cristina Liana Puscas, muzeograf la Muzeul Orasului Oradea si vicepresedintele Asociatiei „Cei 40 de Mucenici”.
„Suntem la Oradea, la cea de a treia editie a Cartilor memoriei, iar aceasta editie este centrata pe memoria celor 100 de ani de la Marea Unire, dovada cartea parintelul Nicolae Bordasiu si pr. Ioan Mircea Ghitea despre doi delegati la Alba Iulia preotii Gheorghe Bordasiu si Gavril Iovan”, a declarat dr. Cristina Liana Puscas.
Despre experientele îngrozitoare prin care au trecut cei arestati, anchetati si maltratati, a vorbit si fostul detinut Cornel Onaca.
„Pe mine m-au arestat alaturi de alte 15 persoane pentru ca voiam sa studiez în Vest. Am primit 12 ani de temnita grea, la o vârsta de doar 19 ani. În periplul prin mai multe închisori am cunoscut oameni de toate vârstele si pregatirile profesionale în mijlocul carora m-am format. În lucrarea mea le-am facut un portret la toti. În 1955 am fost eliberat. M-am înscris la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca unde, dupa ce m-am întâlnit, o singura data, pe coridor cu cel care ma anchetase, am fost exmatriculat. Nu am renuntat, am dat examen si am intrat la Facultatea de Stiinte Economice. Mi-am terminat cu bine studiile. Pe tot parcursul anilor urmatori am fost supravegheat în permanenta de Securitate. M-au dat afara de la întreprindere, dupa ce urcasem toate treptele profesiei, am mers la alta, m-am angajat si am luat-o din nou pe scara ierarhica. În toti acesti ani am scris, ca într-un jurnal, aceasta carte care a ajuns deja la a treia editie”, a povestit Cornel Onaca, autorul volumului „Martori si martiri din temnitele comuniste”.
Alaturi de volumul „Doi unionisti din Husasau de Cris: Preotii Gavril Iovan si Gheorghe Bordasiu” ce îi are autori pe pr. prof. Nicolae Bordasiu si pr. dr. Ioan-Mircea Ghitea, a mai fost lansat, în prezenta autorului, si „Blestemul corbului alb”, a lui Traian Bodea.
Cartile pot fi achizitionate de la R&R de pe Vasile Alecsandri.

Sursa: https://www.crisana.ro