„Vineri, 11 mai 2018, Papa Francisc l-a primit în audienta pe prim-ministrul României, Viorica Dancila. Întrevederea cu Suveranul Pontif a început la ora 10.30 si s-a desfasurat în biblioteca apartamentului pontifical din Palatul Apostolic. Mai apoi, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de Presa al Sfântului Scaun, difuzat în jurul orei 13.30, premierul român s-a întâlnit cu Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, însotit de Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele.

„În cadrul colocviilor cordiale”, se afirma în comunicatul de presa, s-au mentionat „bunele raporturi bilaterale dintre Sfântul Scaun si România. S-au evidentiat pasii facuti pentru a sustine cooperarea în domeniul educatiei si s-a exprimat urarea ca aceasta sa poata fi cât mai curând întarita prin oportune instrumente bilaterale. S-a facut referinta, de asemenea, la câteva teme de actualitate, precum importanta armoniei în interiorul societatii românesti pentru realizarea binelui comun”. În fine, „au fost mentionate unele perspective privind viitorul proiectului european, inclusiv în vederea presedintiei Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va prelua în primul semestru al anului 2019”.

La rândul sau, Biroul de presa al Guvernului a emis un comunicat în care se afirma ca în cadrul colocviilor din Cetatea Vaticanului, prim-ministrul Viorica Dancila a multumit Sanctitatii Sale „pentru atentia generoasa pe care acesta a acordat-o mereu relatiilor cu România”. De asemenea, se mai spune în comunicatul difuzat de Agerpres, Viorica Dancila „si-a exprimat speranta ca Sfântul Parinte va efectua o calatorie apostolica în România”. „În cursul audientei a fost discutata si dorinta de a spori prezenta româneasca la Vatican printr-o serie de manifestari culturale, academice si religioase de înalta tinuta, având în vedere ca anul acesta este unul special, în care se aniverseaza Centenarul crearii statului român modern. Înaltul oficial român a multumit pentru punerea la dispozitie a Palatului Apostolic de la Castel Gandolfo pentru instalarea expozitiei ‘Comorile României la Vatican'”.

„Discutiile”, se mai spune în comunicat, „au evidentiat apropierea de pozitii dintre România si Vatican legate de consolidarea proiectului european si centralitatea raportarii la radacinile crestine ale acestuia”. Premierul României efectueaza o vizita la Roma în perioada 10-13 mai, timp în care sunt programate întrevederi cu noul Mare Maestru al Ordinului Suveran de Malta, Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, si cu presedintele Comunitatii Sant’Egidio, Marco Impagliazzo. În contextul manifestarilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri, vizita la Roma a premierului include, totodata, o întâlnire cu studentii români care studiaza la universitatile pontificale de aici, întâlnirea fiind gazduita de Colegiul Pontifical „Pio Romeno”.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va