„Domnul nu oboseste sa ne îndemne, pe fiecare dintre noi, sa ne schimbam viata, sa facem un pas spre El pentru a ne converti, împlinind aceasta cu bunatatea si încrederea unui Tata: tot astfel sa faca si preotii la scaunul de spovada. Acest sfat s-a aflat în centrul omiliei Sfintei Liturghii celebrata marti, 27 februarie a.c., în cursul diminetii, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican.

Postul Mare este un timp ce "ajuta la convertire", la "apropierea de Dumnezeu", la "schimbarea propriei vieti", fiind totodata un har necesar, de implorat de la Dumnezeu.

Inspirându-se din prima lectura a litugiei zilei, luata din Cartea profetului Isaia (Is 1,10.16-20), ce constituie o "autentica chemare la convertire", pontiful s-a oprit asupra comportamentului "special" avut de Isus în fata pacatelor noastre

Papa Francisc: «Domnul spune: "Hai, vino. Veniti sa discutam. Sa vorbim un pic". Nu ne sperie. Este ca tatal unui adolescent care a facut o pozna si trebuie sa-l mustre. Si stie ca, daca merge cu batul, lucrurile nu vor functiona, de aceea trebuie sa patrunda prin încredere. Astfel ne cheama Domnul în acest fragment: "Hai, veniti. Sa bem o cafea împreuna. Sa vorbim, sa discutam. Nu-ti fie teama, nu vreau sa te bat". Si, fiindca stie ca fiul se gândeste: "Însa, eu am facut boroboate…", atunci, imediat, cum [spune Isaia]: "Daca pacatele voastre vor fi rosii ca pânza stacojie, ca zapada le voi albi si, daca vor fi rosii ca purpura, vor deveni albe ca lâna".»

Asadar, asemenea comportamentului unui Tata cu un fiu adolescent, Isus ne apropie de iertare si de schimbarea inimii printr-un gest de încredere si ne arata "cum sa facem un pas înainte pe calea convertirii".

Papa Francisc: «Sa-i multumim Domnului pentru bunatatea sa. El nu vrea sa ne loveasca, sa ne condamne. Si-a dat viata pentru noi si în aceasta consta bunatatea sa. Domnul cauta mereu modalitatea de a ajunge la inima. Si când noi preotii, ne aflam pe locul Domnului pentru a asculta convertirile, avem datoria de a ne comporta cu bunatatea Domnului, spunând: "Veniti sa discutam, nu sunt probleme, exista iertare" si fara a ameninta de la început".»

Referitor la acest aspect, papa Francisc a istorisit experienta unui cardinal confesor care, aflându-se în fata unui pacat pe care-l intuieste ca fiind mare, nu se opreste asupra lui ci merge mai departe si continua dialogul. «Aceasta atitudine duce la deschiderea inimii si la dobândirea pacii interioare», a subliniat sfântul Parinte:

Papa Francisc: «Îmi este de folos sa vad atitudini ca ale Domnului; ca ale unui tata fata de un fiu care se crede mare, care are impresia ca a crescut dar care, în realitate, este la jumatatea drumului. Însa Domnul stie ca noi toti ne aflam la jumatatea drumului si ca de multe ori avem nevoie sa auzim tocmai cuvintele: "Vino, nu te teme, vino. Iertarea exista. Este încurajator sa mergem la Domnul cu inima deschisa. Este Tatal cel care ne asteapta." »

RV/AM
Sursa: http://ro.radiovaticana.va