„În intervalul 19-22 aprilie, la Pitesti s-a desfasurat cea de-a VII-a editie a workshop-ului intitulat „Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România” în cadrul caruia au fost prezentate o serie de proiecte dezvoltate la nivel national, printre care s-a numarat si prezentarea stadiului actual al lucrarilor la Casa Memoriala „Iuliu Maniu” din Badacin, un proiect apreciat de reprezentantii Istitutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
„În cadrul acestui eveniment au fost prezentate proiecte noi, în special, cele care privesc rezistenta anticomunista, unul dintre aceste proiecte a fost prezentat de catre un grup montan care îsi propune sa fixeze în muntii României troite cu informatii despre rezinstenta din munti în acele locuri în care au existat grupuri de partizani care au luptat împotriva comunismului. Un alt proiect a fost despre Muzeul Cartii si Exilului Românesc de la Craiova si alte câteva proiecte inedite. În cadrul acestei întâlniri, si Casa lui Iuliu Maniu a avut o prezentare legata de stadiul actual al lucrarilor de reabilitare. Cei prezenti au fost impresionati de progresul facut în ulrima perioada si, sigur, toti si-au exprimat speranta ca la finalul acestui an sa fie redata publicului. Punctul central al întâlnirii a fost deschiderea oficiala a expozitiei permanente a Memorialului Închisoarea Pitesti. Reamintesc ca în parioada 1949-1951 la închisoarea Pitesti s-a desfasurat experimentul Pitesti, considerat a fi cel mai mare si cel mai intensiv program de spalare a creierelor prin tortura din blocul comunist”, transmite parohul Cristian Borz.
La acest eveniment s-a anuntat si faptul ca urmatoarea întâlnire organizata de IICCMER va avea loc în aceasta toamna la Simleu Silvaniei si la Badacin, locul în care s-a nascut si a trait Iuliu Maniu. Tema urmatorului eveniment va urmari parcursul marilor personalitati care au avut contributii însemnate la realizarea Marii Uniri si care au ajuns în temnitele comuniste, asa cum a fost si cazul lui Iuliu Maniu.
Interesul IICCMER pentru Casa de la Badacin este unul constant si am aminti vizitele reprezentantilor IICCMER la Badacin pentru a se interesa de starea lucrarilor si, de asemenea, parteneriatul realizat în toamna anului 2015 între Parohia Greco-Catolica, administratorul imobilului, si IICCMER, acord ce are ca scop dezvoltarea unor proiecte culturale menite sa reabiliteze memoria lui Iuliu Maniu, a familiei sale si a casei acestuia din satul Badacin, precum si a victimelor regimului comunist persecutate în lagarele si coloniile de munca. Totodata, semnarea contractului de colaborare presupune si acordarea de asistenta istoriografica si tehnica de catre IICCMER pentru refacerea spatiului memorial-muzeografic reprezentat de Casa „Iuliu Maniu”, dar si suport în identificarea si aducerea la Badacin a osemintelor lui Iuliu Maniu aflate în Cimitirul Saracilor din Sighet.
Cei care doresc sa contribuie la reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” si, astfel, la amenajarea unui muzeu în interiorul Casei, o pot face donând în conturile:
Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agentia Simleu Silvaniei, jud. Salaj.
De asemenea, cei care doresc sa doneze 2% din impozitul pe venit o pot face accesând formularul 230.
Toata activitatea legata de evolutia campaniei publice „Salvati Istoria Nationala, Salvati Casa lui Iuliu Maniu” pot fi consultate pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts
Sursa: https://www.salajeanul.ro