„Papa Francisc va face vineri, 20 aprilie 2018, o vizita pastorala la Alessano si Molfetta, în sudul Italiei, pentru a comemora 25 de ani de la moartea Episcopului Tonino Bello. Regretatul prelat din sudul Peninsulei s-a nascut la Alessano, prima localitate din agenda vizitei pastorale, si a fost Episcop de Molfetta pâna la ultima suflare, pe 20 aprilie 1993. Doua sunt momentele principale pentru vizita Pontifului: rugaciunea si discursul la mormântul din Alessano al Episcopului Bello si Sfânta Liturghie la Molfetta, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.
Potrivit programului, Papa va pleca din Roma – Ciampino cu avionul la ora 7.30, pentru a ajunge aproape o ora mai târziu pe aeroportul militar din Galatina, în provincia Lecce, pentru o escala tehnica si plecarea cu elicopterul la Alessano. Papa va merge mai întâi la cimitirul din localitate, unde va fi primit de Episcopul de Ugento, Mons. Vito Angiuli. Dupa un moment de reculegere si rugaciune personala la mormântul regretatului Episcop, Pontiful va saluta rudele acestuia si credinciosii prezenti în piateta din fata cimitirului, unde va prezenta primul discurs al vizitei.
La ora 9.30, va pleca din Alessano cu elicopterul pentru a ajunge la 10.15 la Molfetta, cea de-a doua si ultima etapa a calatoriei pastorale, unde va fi întâmpinat de succesorul Mons. Tonino Bello, Episcopul Domenico Cornacchia. Papa va face o scurta vizita în catedrala, de unde îsi va lua vesmintele liturgice pentru Sfânta Liturghie pe care o va prezida la ora 10.30 în portul din Molfetta. Dupa concelebrarea euharistica, Pontiful va saluta un grup de credinciosi si se va întoarce în Cetatea Vaticanului, unde sosirea este prevazuta în jurul orei 13.30.
Vizita pe care Papa Francisc o va face vineri pe urmele Mons. Tonino Bello dobândeste o semnificatie deosebita în aceste timpuri în care razboiul nu mai este, din nefericire, o amintire a celor de demult. Regretatul Episcop italian a fost unul dintre cei mai înfocati sustinatori ai pacii în anii ’90, în special în tarile balcanice din fosta Iugoslavie. Fondator si prim presedinte al asociatiei „Pax Christi”, Mons. Bello era convins ca numai printr-o angajare dinamica a tuturor, dar în special a celor care fac referinta la patrimoniul valorilor crestine, se poate ajunge la timpuri de pace.
Pentru multi, însa, remarca Episcopul italian acum 30 de ani, „pacea duce cu gândul mai mult la halatul de casa decât la rucsacul calatorului”. Este nevoie, de aceea, de „o revolutie a mentalitatii pentru a întelege ca pacea nu este o realitate presupusa, ci o cucerire”, „nu un bun de consum, ci rodul unui efort”, „nu o panglica de start, ci o poarta de sosire”.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va