„Noua biblioteca a Colegiului National "Emanuil Gojdu" din Oradea, emblema a orasului si cetate a educatiei si culturii, a fost inaugurata miercuri seara într-o întâlnire de elita, organizata de scriitorul si jurnalistul Mircea Bradu împreuna cu conducerea scolii.

Biblioteca va purta numele marelui dascal gojdist Augustin Cosma (1890-1965), profesorul de limba româna care a înfiintat aici, la 1 Decembrie 1937, revista 'Tara visurilor noastre', prima publicatie scolara din tara. În paginile ei, recunoscuta pentru calitatea materialelor publicate de-a lungul timpului, au semnat elevii de odinioara Vladimir Drimba, Ovidiu Drimba, Gheorghe Bulgar, Traian Blajovici, Eugen Groza, oameni de cultura, de stiinta si profesori redutabili.

"Biblioteca liceului – care va împlini la anul o suta de ani în limba româna – este una foarte veche, cu peste 30.000 de volume si câteva sute de carti de patrimoniu. A fost distrusa de mai multe ori. Acum nu avea un spatiu corespunzator. Or, o biblioteca este un simbol; pentru noi, generatiile care am crescut fara calculator, era o capela. Si cred ca trebuie sa existe o continuitate culturala, spirituala, iar spiritualitatea acestui liceu trebuie sa revina la prestigiul pe care l-a avut. Sa se simta în oras ca o personalitate spirituala. Cartile acestea ar fi bine cumva sa navaleasca asupra constiintei copiilor care sunt aici si sa aprinda flacara mai departe", a spus Mircea Bradu.

Proiectul noii biblioteci a fost lansat în urma cu trei ani, atunci când nepotul profesorului Cosma, tenorul de talie mondiala Alexandru Badea, a fost invitat de asociatia de parinti a Colegiului "Emanuil Gojdu" si a sustinut pro bono un concert caritabil în acest scop la teatrul oradean.

"A fost si este, în continuare, cea mai onoranta invitatie pe care am primit-o în cei peste 35 de ani de când urc pe scena. Stiu, dar cu siguranta doar într-o oarecare masura, ce a reprezentat profesorul Augustin Cosma pentru scoala asta. Despre caracterul lui, în schimb, stiu mai multe. Iar acest caracter l-a determinat sa prefere închisorile comuniste decât sa abdice de la valorile pe care si le-a asumat, valori pe care a reusit sa le insufle atâtor generatii", a marturisit artistul, prezent alaturi de mama sa, Silvia Badea, singura fiica în viata a profesorului Cosma.

Pentru momentul inaugural, mai multi fosti elevi ai liceului – azi nume consacrate – au trimis carti cu dedicatie, unele înca nelansate, precum 'Hotarârea' si 'Unul dintre noi sa ma vânda', ale lui Mircea Bradu. Academicianul Mircea Malita a transmis un mesaj: 'Elevilor si profesorilor de la Liceul Gojdu, amintirile unui fost elev recunoscator. Cu urari de succes pentru acest secol al transformarilor, Mircea Malita'.

Invitatiei directorului Florin Nicoara si a scriitorului Mircea Bradu au raspuns episcopul ortodox Sofronie Drincec si cel greco-catolic Virgil Bercea, universitarii Gabriel Moisa si Sorin Sipos, criticul de teatru Elisabeta Pop, istoricul Cristina Puscas, inginerul Ioan Cohut, oameni de litere, profesori, universitari si fosti elevi ai colegiului.

Întâlnirea a fost, timp de peste doua ore, prilej de încântare pentru ascultatori, fiind prezentate personalitatile si operele unor absolventi de marca ai scolii precum D.R. Popescu, Dorin Poenaru, Toma Leonida Dragomir, Alecsandru Baba, Radu Iftimovici, Mircea Bradu.

Episcopul Virgil Bercea a subliniat nevoia de repere într-o societate lichida, termen folosit de sociologul Zygmunt Bauman, repere care pot fi profesorii, personalitatile din scolile de prestigiu care îi pot îndruma pe calea vietii. 'Nu uitati nici cuvântul Domnului care spune "Mergând, învatati!" si încercati sa vi-l asumati", a spus episcopul Bercea.

În încheiere, episcopul ortodox Sofronie Drincec a multumit pentru invitatie si pentru neomiterea Bisericii din ecuatia culturala a Cetatii, pentru ca, asa cum a spus Eminescu, Biserica este "maica spirituala a poporului român".

"Biblioteca este un spatiu extraordinar si binecuvântat, care înseamna bucurie si rasfat spiritual pentru orice om cu un dram de inteligenta. (…) Cred ca toata Transilvania are astfel de licee emblema pentru comunitatile românesti si care au dat poporului nostru foarte multe generatii de intelectuali, culminând cu academicieni, dar fiecare intelectual român în Transilvania este o valoare dupa ce secole la rând comunitatea noastra a avut mai putini intelectuali. Este si motivul pentru care va felicit', a spus episcopul Sofronie.

Seful Directiei pentru Cultura Bihor, Lucian Silaghi, descendent al unei 'dinastii gojdiste', a anuntat o veste buna, si anume, acordul favorabil al Comisiei zonale de monumente pentru reamplasarea provizorie a statuii lui Emanuil Gojdu în parcul '1 Decembrie 1918', dupa restaurare, probabil chiar în cursul acestei veri.

Sursa: AGERPRES/(A-autor Eugenia Pasca, editor: Antonia Nita, editor online: Daniela Juncu)