Comunicatul participantilor

la Seminarul CCEE-SECAM de la Fatima, Portugalia,

desfasurat între 12 si 15 aprilie 2018

Întâlnirea de la Fatima, din perioada 12-15 aprilie 2018, a prilejuit discutarea de catre delegatii episcopilor africani (SECAM) si de catre cei ai episcopilor europeni (CCEE) a unei teme de mare actualitate, si anume însemnatatea globalizarii pentru Biserica si culturile din Europa si din Africa.
Episcopii i-au multumit Sfântului Parinte pentru învataturi si pentru marturia slujirii sale universale. Acestia au înaltat pentru el o rugaciune fierbinte catre Sfânta Fecioara de la Fatima.
Biserica Catolica, prin natura sa universala, îmbogatita prin cei doua mii de ani de experienta si existenta în întreaga lume, paseste înainte ca martor si ca expert în dezvoltarea persoanei umane si a întregii omeniri.
Globalizarea este un proces dinamic, cu multe scopuri, care afecteaza toate domeniile vietii individului, ale familiei si ale societatii, incluzând economia, cultura, politica si religia.
Ea este ambivalenta. Pe de o parte, ofera solidaritatea dintre natiuni si popoare; ea poate sluji dreptatii si pacii; poate împartasi din bogatiile spirituale si materiale atât local, cât si în lumea întreaga; ea poate raspândi idei si valori nobile, constructive.
Pe de alta parte, globalizarea, când este marcata de pacat, asa cum este tot mai des cazul în zilele noastre, are tendinta de a cauza o ruptura profunda între bogati si saraci, între cei puternici si cei slabi. Ea întareste lupta pentru putere, pentru cresterea profitului si a hedonismului; ea distruge mostenirea unei culturi, a spiritualitatii si a unei demnitati umane superioare, atragând dupa sine destramarea adevaratelor fundamente existentiale, precum dreptul neconditionat la viata (avortul, eutanasia, eugenia etc.). În unele zone ale lumii, este cunoscut faptul ca un post-modernism irational duce la animalizarea oamenilor si la umanizarea animalelor.
Si aici se reliefeaza importanta primordiala a veneratiei. Venerarea lui Dumnezeu este adoptata în relatia omului cu Începutul si Sfârsitul istoriei si cu întregul univers. Multumita relatiei lor cu Dumnezeu, oamenii îsi dau seama de însemnatatea ultima a calatoriei lor pamântesti, o calatorie care devine un pelerinaj catre Final: acesta nu este o descompunere, ci semnifica Desavârsirea si Împlinirea. Prin veneratie, omul gaseste, alaturi de sens, îndrumarea morala, calea spre vietuirea întru Bine si, prin urmare, a unei vieti bune si calea catre o viata buna. În lipsa legaturii cu Divinitatea, omul – si cultura care rezulta – ramâne un prizonier al timpului, al imanentei: cultura este expusa la ceea ce este relativ, supusa schimbarilor permanente.
Atât multiplicarea conflictelor armate, cât si tragedia refugiatilor si a migrantilor sunt fructele amare ale globalizarii. Biserica cheama la respect pentru creatie, pentru ecologia umana, pentru umanitatea integrala, pentru omul creat prin imaginea si asemanarea lui Dumnezeu si înzestrat cu o demnitate intrinseca.
Scopul destructiv al anumitor ideologii este clar: erotizarea societatii, pansexualitatea si teoria genului care ameninta institutia casatoriei si a familiei. Rezultatul este o societate din ce în ce mai atomizata, lipsita de relatii durabile, care condamna pe toata lumea la singuratate. Tinerii sunt prima victima a acestor propuneri daunatoare, dar noi privim plini de speranta la viitorul Sinod. Aceste ideologii cântaresc greu pentru viitorul lor, care ar trebui sa se bazeze pe fidelitatea si respectul dintre soti si toti membrii familiei. Aspectele negative ale globalizarii cer o vigilenta activa si curajoasa din partea preotilor, a persoanelor consacrate, a laicilor credinciosi, a tuturor credinciosilor si a oamenilor de buna credinta.
O sarcina delicata apartine episcopilor ca pastori si ca succesori ai apostolilor. Luând parte la întâlnire, episcopii africani si europeni solicita de urgenta actiuni pentru sprijinirea familiilor în munca educationala. Si acest sprijin al familiilor cere promovarea contactelor personale, ca si o corecta utilizare a mass-mediei. Fara a uita ca apararea celor saraci, bolnavi, marginalizati si slabi nu este o optiune, ci o necesitate.
Episcopii ce reprezinta Africa si Europa si-au reînnoit dedicarea lor fata de comunitatile si continentele lor. Ei au cerut de la Dumnezeu darul pacii pentru întrega lume, în special pentru multele zone în care conflictele sunt prelungite sau intensificate.
În timp ce noi multumim Diecezei de Leiria – Fatima pentru primirea din aceste zile, îi încredintam Maicii Domnului angajamentul nostru, pe cel a preotilor nostri si al comunitatilor crestine, de a proclama Evanghelia si de a fi astfel un ferment de bucurie si de încredere pentru toti. Simtim ca avem o urgenta datorie de a conduce fiecare devenire umana spre plinatatea ei, care se afla în Isus Christos.

Traducere: Profesor Ioana Sarca