Nr. 872/14

Blaj, 23 octombrie 2014

Preasfintiile Voastre,
Cucernici Parinti,
Iubiti Credinciosi,
În Scrisoarea Apostolica publicata în anul 2000 cu ocazia celui de-al treilea centenar de la Unirea cu Biserica Romei, Sfântul Ioan Paul al II-lea amintea: «în aceasta „multime multa” îmbracata în vesminte albe de martiri si de marturisitori ai Bisericii voastre, „care vin din strâmtorarea cea mare si si-au spalat vesmintele lor si le-au facut albe în sângele Mielului” si care „sunt înaintea tronului lui Dumnezeu”, stralucesc nume ilustre de episcopi precum Vasile Aftenie, Ioan Balan, Valeriu Traian Frentiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Alexandru Rusu si al cardinalului Iuliu Hossu. Ei, precum acei rugatori care „slujesc ziua si noaptea în templul lui Dumnezeu”, împreuna cu alti martiri si marturisitori, mijlocesc pentru poporul lor, bucurându-se din partea acestuia de o adevarata si profunda veneratie ».
“Daca va uraste pe voi lumea sa stiti ca pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât… Daca M-au prigonit pe Mine si pe voi va vor prigoni” (Ioan 15,18.20). De aceste cuvinte sfinte s-au facut vrednici ierarhii nostri de sfânta pomenire. Se cuvine, asadar, sa dam marturie despre marile lor fapte de credinta. Si se cuvine ca amintirea lor sa fie calauza si speranta noilor generatii, spre întarire în vremurile tulburi pe care le traim.
Conform hotarârii Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, reunit în sesiune ordinara la Oradea între 7-9 mai 2014, îi invitam pe toti credinciosi greco-catolici din România sa se alature actiunii de sustinere a cauzei de beatificare a Episcopilor nostri martiri.
În acest sens, dispunem si binecuvântam organizarea în ziua de duminica 26 octombrie 2014, în preajma comemorarii a 66 de ani de la arestarea Episcopilor nostri martiri si marturisitori, a unei colecte nationale în toate catedralele si bisericile de pe cuprinsul teritoriului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.
Nu ne îndoim ca de acolo, din ceruri, Episcopii nostri martiri, unde se bucura de vederea fericita a Chipului nemuritor al lui Dumnezeu, vor binecuvânta stradania si jertfa fiecaruia dintre Dumneavoastra.
Cerând bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Preacurate, inimi generoase, Va transmitem tuturor arhiereasca binecuvântare.

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica

Arhiepiscop si Mitropolit de Alba-Iulia si Fagaras