„Recent, la Oradea, s-a desfasurat o campanie umanitara, menita sa schimbe în bine viata celor 180 de beneficiari ai Centrului Medico-Social de Psihiatrie de la Nucet.

Apelul de a contribui cu diverse materiale necesare beneficiarilor Centrului de la Nucet a avut ecou în rândul elevilor de la Liceul „Don Orione” si de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, dar si în rândul credinciosilor greco-catolici din Parohiile „Don Orione” si „Sfântul Nicolae”. Sensibile la aceasta campanie au fost si Surorile romano-catolice ale Companiei „Sfantul Vincentiu de Paul”, din Oradea, care au donat o saltea, zeci de cutii cu haine de pat, perne, plapume, prosoape si haine.

Dupa ce lucrurile strânse în punctele de colectare au fost triate de catre echipele de voluntari formate din seminaristi de la Seminarul Teologic Greco-Catolic Oradea si tineri din ASTRU si EduBiz, acestea au fost transportate la CMS Nucet.

Câteva dintre articolele strânse în cadrul campaniei au fost: 120 de cearsafuri de pat, 100 fete de plapuma, 220 fete de perna, 30 de paturi, 47 de plapume, 30 de perne, 50 de prosoape, 120 de camasi de noapte, 100 camasi de barbati, 200 de pantaloni, 180 articole de lenjerie intima, 300 de bluze, 80 de sacouri si geci, 40 de puzzle-uri, 80 de carti de colorat, doi saci de jucarii de plus (preferatele beneficiarilor), doua paturi reglabile, un scaun cu rotile. Dar pentru ca scopul acestei campanii nu a fost doar cresterea confortului fizic, ci si a celui psihic al beneficiarilor, alaturi de lucrurile duse la Nucet la fata locului s-a deplasat o echipa de animatori formata din opt seminaristi însotiti de parintele rector Anton Cioba si de tineri din ASTRU, însotiti de asistentul spiritual pr. Stefan Madarasi, care au dorit sa ofere beneficiarilor posibilitatea de a se antrena în activitati recreative prin jocuri, muzica, dans si cântece.

Ajunsi la Centrul Medico-Social de la Nucet, am vizitat cu totii, însotiti de doamna directoare Livia Chira si de personalul specializat, cele doua sectii de barbati si de femei, pentru a ne cunoaste si pentru a ne familiariza reciproc unii cu altii pentru activitatile recreative care aveau sa aiba loc dupa-amiaza. Acest prim impact cu sectiile si cu beneficiarii a fost socant pentru multi dintre noi. Numarul mare de pacienti, varietatea cazuisticii, precum si sectiile închise si pazite la cheie au constituit o experienta noua pentru majoritatea dintre noi.

Odata depasit acest moment, am descarcat camionul Comunitatii Don Orione, cu care am transportat toate lucrurile strânse si am dat o mâna de ajutor la ducerea acestora în magazia Centrului sau direct pe sectie (paturile si un scaun cu rotile).

Dupa aceste momente, am vizitat si Casa de reabilitare „Christiane”, unde doamna directoare Livia Chira ne-a prezentat pe scurt istoria Centrului si ne-a vorbit despre beneficiarii pe care îi are în grija. Tinerii participanti au putut sa îi puna întrebari doamnei directoare si au fost marcati de câteva aspecte legate de numarul mare de beneficiari care nu au nici un apartinator (150 din totalul de 180), de faptul ca nu sunt acoperite nevoile elementare si minime ale beneficiarilor (lipsa de personal, conditiile grele de munca pentru personal, detergenti pentru curatenie, scutece, haine, lenjerie) de catre autoritatile responsabile (bugetul fiind insuficient) si de faptul ca unii beneficiari ai Centrului nu au pus piciorul pe pamânt, deci nu au iesit afara, de mai bine de 15 ani.

Pentru a respecta programul Centrului, prânzul si siesta, în acest rastimp am vizitat Parohia Greco-Catolica din Baita, am luat parte la o agapa oferita de parintele paroh Marcel Rostas (care a fost alaturi de noi la toate momentele de la sosirea noastra la Centru pâna la plecarea noastra) împreuna cu doamna directoare Livia Chira, am participat alaturi de câtiva credinciosi greco-catolici la Calea Crucii, condusa de studentii Seminarului de Teologie în Biserica comunitatii greco-catolice.

Dupa aceste momente de rugaciune si comuniune, în care am putut schimba impresii cu oamenii locului, am repornit înspre Centru pentru a îndeplini si al doilea obiectiv al campaniei noastre: animarea unor activitati de recreere pentru beneficiari.

Ne-am împartit în doua grupuri: studentii teologi împreuna cu parintele rector au mers în sectia de barbati, iar tinerii din ASTRU însotiti de parintele spiritual au mers în sectia de femei.

Timp de doua ore, animatorii au antrenat beneficiarii în diverse jocuri desfasurate în salile de mese si în atelierele de terapie, li s-a servit fiecaruia câte o banana si o gogoasa, au dansat împreuna cu beneficiarii, au stat cu ei si printre ei, le-au oferit momente în care s-au simtit pretiosi, au simtit ca dorintele lor conteaza, iar grija fata de ei i-a facut sa simta ca sunt fiinte umane.

Dupa cele doua ore în care animatorii împreuna cu personalul au facut ca voia buna si dragostea neconditionata sa triumfe, una dintre asistentele aflate pe sectie a exclamat: „De când sunt pe sectie, nu i-am mai vazut niciodata atât de fericiti!”

Chiar daca munca depusa si eforturile pentru aceasta actiune au fost multe si au presupus sacrificii din partea celor care au ales sa si mearga la Nucet, pentru experienta care poate este unica pentru multi dintre beneficiarii Centrului, a meritat.

Pentru a aduce aceasta bucurie a fost nevoie de disponibilitatea multor persoane. În primul rând, aceasta actiune nu ar fi fost posibila fara deschiderea doamnei director Livia Chira, de la CMS Nucet, care, în scurta perioada de când a preluat cârma acestei „corabii”, întelege nevoile institutiei si face eforturi sa depaseasca limitele unei totale ignorante a celor responsabili. Celalalt brat al acoladei este reprezentat de PreaSfintia Sa Virgil Bercea, episcop Greco-Catolic de Oradea Mare, care a binecuvântat aceasta actiune si a aprobat implicarea asociatiilor si institutiilor din Biserica Greco-Catolica, precum si a Seminarului Teologic Greco-Catolic. Între bratele acestei acolade au fost asociatiile si institutiile care au acceptat sa îsi ofere aportul la aceasta campanie. Le multumim directorilor de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” si Liceul Don Orione, Parohiilor Don Orione (care a participat cu voluntari, a donat cele 2 paturi reglabile si scaunul cu rotile, dar a oferit si camioneta cu care s-au transportat toate donatiile) si Catedralei „Sfântul Nicolae”, parintelui rector Anton Cioba, precum si presedintilor asociatiilor implicate – Caritas Eparhial Greco-Catolic, ASTRU, AGRU, EduBiz. Dar motorul care a facut ca aceasta campanie sa fie o reusita au fost zecile si sutele de persoane care au fost receptive la nevoile beneficiarilor de la Nucet si carora le multumim. Multumiri speciale surorilor din Compania „Sfântului Vincentiu de Paul”, care au renuntat la atâtea lucruri pentru a le dona celor de la Nucet.

Însa campionii acestei campanii sunt tinerii, pentru care aceasta experienta oricât de socanta a fost, au reusit sa îsi duca misiunea pâna la bun sfârsit si sa nu abandoneze pe parcurs. Momentele primului impact au fost grele pentru toti, aveam fete speriate si pierdute. La câti oare nu ne-a trecut prin cap „ce-ar fi sa invoc o scuza care sa ma scape de activitatea de animare, pentru ca nu cred ca mai am puterea sa ma mai întorc acolo… ”. Dar s-au întors si au fost rasplatiti de fetele pline de bucurie ale celor din jur, de gratitudinea lor si de afirmatia unei beneficiare: „Ce bine e sa ai pe cineva care sa te caute!”

Întorsi din „misiune”, unii tineri si-au exprimat dorinta de a mai merge la Nucet si de a continua acest proiect început. Pe lânga acestia mai sunt si alti tineri, care nu au reusit sa vina de aceasta data, dar si-au aratat disponibilitatea de a participa data viitoare.

Gratie disponibilitatii acestor tineri, dar si a altora, noi ne propunem sa continuam sa îi mai cautam pe prietenii nostri de la Nucet, pentru a le oferi momente de voie buna si de socializare, iar aceste vizite ale noastre speram ca îi vor ajuta sa îsi îmbunatateasca confortul psihologic si sa le faca mai umana sederea pe viata într-un astfel de Centru.

Campania a fost sprijinita de directorii Liceului Greco-Catolic, dir. prof. Nica Antonia Monica si dir. adj. prof. Muresan Rodica. Ceilalti parteneri în aceasta campanie au fost Parohia si Liceul Don Orione, Asociatia Caritas Eparhial Oradea, Seminarul Teologic Greco-Catolic Oradea, Asociatia Tinerilor Români Uniti (ASTRU) Oradea, Asociatia Generala a Românilor Uniti (AGRU) Oradea si Asociatia EduBiz.

Elevii, sub îndrumarea dirigintilor si a profesorilor, fiind sustinuti de parinti, au donat diverse obiecte, atât de necesare beneficiarilor.

Activitatea a fost nu doar una caritabila, ci si educativa, urmarind cresterea responsabilitatii sociale a copiilor implicati.

Suntem multumiti de implicarea elevilor nostri în aceasta activitate caritabila, deoarece mobilizarea lor a fost una de anvergura si speram ca am reusit astfel sa aducem o raza de soare în vietile persoanelor beneficiare.