„Veronica Antal (1935-1958), tânara românca si tertiara franciscana, al carei martiriu pentru credinta a fost recunoscut de Papa Francisc la 26 ianuarie 2018, va fi beatificata sâmbata, 22 septembrie 2018, la Nisiporesti (Neamt), localitatea sa natala, în cadrul unei Sfinte Liturghii pontificale oficiate la orele 11:00 în biserica romano-catolica Adormirea Maicii Domnului.
Sfânta Liturghie a beatificarii va fi prezidata de trimisul Papei Francisc, Eminenta Sa Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, în prezenta Preasfintitului Petru Gherghel, episcop de Iasi, a ÎnaltPreasfintitului Miguel Maury Buendía, nuntiu apostolic în România si Republica Moldova, a numerosi episcopi, a Ministrului General al Ordinului Fratilor Minori Conventuali, Pr. Marco Tasca, a reprezentantilor si membrilor Provinciei Sf. Iosif a Fratilor Minori Conventuali din România, a numerosi preoti si persoane consacrate, si a tuturor credinciosilor ce vor binevoi sa participe.
Prin declararea ei ca fericita, Veronica Antal va fi înscrisa în calendarul bisericesc al Ordinului Fratilor Minori Conventuali si al Bisericii Catolice locale. Sarbatoarea ei religioasa va fi stabilita ulterior, tinând cont de data de 24 august, ziua martiriului sau, când a fost ucisa din ura fata de credinta la Halaucesti (Iasi).
Veronica Antal este prima femeie românca, prima tânara românca si primul laic român ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolica. Este, totodata, al doilea membru al Ordinului Franciscan din România beatificat, dupa Fericitul Ieremia Valahul; al saselea român ridicat la cinstea altarelor, dupa fratele capucin Ieremia Valahul, episcopul Szilárd Ignác Bogdánffy, episcopul János Scheffler, monseniorul Vladimir Ghika si episcopul Anton Durcovici; al treilea român înscris de Papa Francisc în rândul fericitilor si sfintilor Bisericii Catolice.
Nascuta pe 7 decembrie 1935, la Nisiporesti (Neamt), Veronica Antal s-a înscris înca din adolescenta în Ordinul Franciscan Secular (Tertiar), în acea perioada istorica ordinele religioase catolice fiind interzise prin lege în România. În seara zilei de 24 august 1958, în timp ce se întorcea de la Sfânta Liturghie din parohia din Halaucesti, a fost atacata de un tânar si ucisa. Înca din primele momente ale mortii ei, credinciosii din localitatea natala si din împrejurimi au considerat-o sfânta si martira, exemplul vietii ei de credinta raspândindu-se apoi în tara si peste hotare. Cauza ei de canonizare a fost deschisa în anul 2003 în Dieceza de Iasi, documentatia fiind coordonata de Pr. Damian Gheorghe Patrascu, vice-postulator, în numele Provinciei Sf. Iosif a Fratilor Minori Conventuali din România.
Beatificarea (din lat. beatificatio) este actul prin care Papa, în urma unor investigatii începute în dieceza si continuate la Congregatia pentru Cauzele Sfintilor, acorda unui crestin catolic decedat, care a fost martirizat sau care a practicat toate virtutile în chip eroic, titlul de „Fericit” si permite sa i se aduca un cult public de catre un grup limitat de credinciosi, cum ar fi o tara, o dieceza etc (cf. Ioan Tamas, Mic dictionar crestin catolic, Ed. Sapientia, Iasi 2001).

Fr. Virgil BLAJ

secretar provincial

Persoane de contact:
Pr. Damian Patrascu, OFMConv. (tel. 0039/366.460.4582; e-mail: patrascu.damian@gmail.com)
Pr. Marius Bîlha, OFMConv. (tel. mobil: 0764.180.827; e-mail: fratemarius@gmail.com)
Pr. Fabian Blaj, OFMConv. (tel. mobil: 0764.881.024; e-mail: fabianblaj@yahoo.it)