„A-i însoti pe tineri pe parcursul vietii este "o experienta fascinanta", dar pentru a face asta trebuie sa ne lasam pusi în discutie de ei si de diferitele provocari zilnice pe care ei le înfrunta. Asta a subliniat cardinalul Lorenzo Baldisseri intervenind la ziua de întâlnire si ascultare pentru educatori si tineri despre tema "Vântul favorabil. De la o întâlnire simpatica cu Cristos spre Sinodul tinerilor 2018", promovata sâmbata, 10 martie 2018, la Piacenza, de asociatia comunitate "Papa Ioan al XXIII-lea".
Tinerii, a explicat secretarul general al Sinodului Episcopilor, nu "cer numai sa aiba pe cineva aproape care sa-i ajute sa depaseasca momentele lor dificile sau sentimentul lor de gol". Pe baza experientei comune, "multi dintre ei exprima nevoia sau dorinta de a fi însotiti într-un proces de discernamânt care sa-i ajute sa gaseasca «drumul lor în viata»". Dupa aceea, cardinalul a repropus cele trei verbe care în Evangelii gaudium "caracterizeaza parcursul de discernamânt: a recunoaste, a interpreta si a alege". Ele furnizeaza indicatii valabile pentru a schita un itinerar potrivit de însotire a tinerilor.
Un itinerar care poate sa fie sintetizat în trei îndatoriri fundamentale. În primul rând, "a lumina parcursul personal de recunoastere a ceea ce se întâmpla în lumea lor interioara". A lumina înseamna "a aprinde lumina pentru ca tânarul sa vada cum Domnul lucreaza în adâncul inimii sale". Deci nu înseamna "a pretinde sa se vada în locul sau nici sa se aiba solutia pregatita pentru orice împrejurare". Dimpotriva, este chiar contraproductiv a crede "ca s-a înteles totul si ca trebuie doar explicat în mod clar". De fapt, este iluzoriu a crede "ca se are raspunsul pregatit pentru orice lucru", ca si cum ar fi vorba "de a aplica la viata concreta a unei alte persoane o lectie învatata pe de rost sau o partitura care se repeta mereu la fel cu toate ca sonata este diferita".
A doua îndatorire este sa se furnizeze elementele fundamentale pentru ca tinerii "sa stie sa interpreteze în maniera exacta ceea ce învata sa recunoasca înlauntrul lor". Cardinalul a afirmat ca în interiorul omului sunt prezente "dorinte diversificate si perspective fascinante, dar adesea incompatibile între ele". Asadar trebuie "interpretat bine ceea ce se arata constiintei, în maniera de a-i gasi originea si de a-i întelege consecintele". Acest pas, a adaugat el, îl pregateste pe urmatorul, care este si cel decisiv: a alege.
Apoi, a treia îndatorire este aceea de "a-i sustine pe tineri în alegerea pe care ei o descopera ca este vointa lui Dumnezeu cu privire la viata lor", aceea care "întrupeaza realizarea lor autentica". Având constiinta ca a sustine nu înseamna "a decide în locul lor". Tinând cont de aceasta perspectiva, devine clara pentru toti importanta pe care o asuma persoana însotitorului. "Rolul sau – a subliniat cardinalul – este unul strategic, delicat si angajant", care cere "o atentie si o pregatire deosebite" bazate "pe necesitatea de parcursuri serioase de formare". Asta pentru ca este în joc "cresterea copiilor, a adolescentilor si a tinerilor care ne sunt încredintati si cu care suntem în contact". De aceea însotitorul trebuie sa fie foarte constient ca "unul dintre obiectivele sale principale este acela de a favoriza o autonomie decizionala sanatoasa în tânarul pe care-l însoteste".
(Dupa L'Osservatore Romano, 14 martie 2018)
Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro