„”A se lasa întâlnit de Isus este secretul prin care se mentine vie flacara vietii spirituale”: scrie papa Francisc în mesajul transmis pe Twitter marti, 13 martie 2018, când se împlinesc cinci ani de la alegerea sa la conducerea Bisericii. La aproape o luna dupa retragerea papei Benedict al XVI-lea, la conducerea Bisericii universale venea primul papa din America Latina: arhiepiscopul de Buenos Aires, cardinalul Jorge Mario Bergoglio. Avea atunci 76 de ani. Au urmat cinci ani bogati în activitate pastorala si calatorii apostolice. Colegii de la cotidianul «L’Osservatore Romano» au încercat sa traseze un prim bilant al acestor cinci ani cu ajutorul unor cuvinte de importanta fundamentala pentru mesajul papei Francisc: milostivirea, periferiile, saracii, iesirea si diavolul.

În acest context, papa emerit Benedict al XVI-lea a trimis o scrisoare prefectului Secretariatului pentru comunicare, mons. Dario Edoardo Viganò, cu ocazia prezentarii coloanei ”Teologia papei Francisc”, prezentata în seara de marti, 12 martie 2018, în Sala Marconi de la Radio Vatican. Coloana de publicatii este îngrijita de editura LEV (Libreria Editrice Vaticana). ”Ma bucur pentru aceasta initiativa”, afirma Benedict XVI în scrisoarea adresata mons. Viganò, ”care îsi propune sa se opuna si sa reactioneze la prejudecata prosteasca potrivit careia papa Francisc ar fi numai un om practic, lipsit de o formare teologica si filosofica particulara, în timp ce eu” – afirma papa emerit – ”as fi doar un teoretician al teologiei care n-ar fi înteles mult din viata concreta a unui crestin de astazi”. Papa Benedict multumeste în scrisoare pentru faptul ca a primit cadou cele unsprezece carti scrise de tot atâtia teologi de renume international care alcatuiesc coloana îngrijita de pr. Roberto Repole, presedintele Asociatiei teologice italiene. ”Micile volume”, adauga papa emerit, ”arata pe buna dreptate ca papa Francisc este un om cu o profunda formare filosofica si teologica si, de aceea, ajuta la vederea continuitatii interioare dintre cele doua pontificate, în pofida tuturor deosebirilor de stil si de temperament”.

La conferinta de presa prilejuita de prezentarea initiativei, noul responsabil editorial al editurii LEV, Fratele Giulio Cesareo, OFMConv., a precizat ca sunt în curs de desfasurare tratative cu editori din lumea întreaga pentru difuzarea volumelor. Pâna acum au fost încheiate acorduri pentru distribuirea coloanei de carti în engleza, spaniola, franceza, portugheza, polona si româna.

Prezentarea coloanei ”Teologia papei Francisc” s-a bucurat, de asemenea, de participarea cardinalului Walter Kasper, presedinte emerit al Consiliului pontifical pentru promovarea unitatii crestinilor, a arhiepiscopului Luis Francisco Ladaria Ferrer, S.I., prefectul Congregatiei pentru doctrina credintei, si a mons. Viganò, prefectul Secretariatului pentru comunicare, intervievat de colegii nostri:

D. E. Viganò: «Am prezentat coloana ”Teologia papei Francisc”, pe care am trimis-o si papei emerit, papei Benedict, un papa pe care toti îl cunoastem prin marea daruire de teolog si, succesiv, în slujirea petrina. Este foarte interesanta scrisoarea pe care a vrut sa mi-o adreseze, în care explica faptul ca este foarte bucuros pentru aceasta coloana de publicatii care abordeaza aspectele teologice ale magisteriului papei Francisc: cristologia, antropologia, teologia spirituala. Este bucuros pentru ca aceasta coloana merge împotriva ”prejudecatii prostesti”, cum spune papa Benedict, a celor care considera ca papa Francisc este opusul sau. Cu alte cuvinte, ca si cum, pe de o parte, ar exista un papa teolog, iar pe de alta, un papa pastor. Aceasta contrapunere nu exista. Dimpotriva, magisteriul papei Francisc are o mare densitate teologica. Desigur, exista diferente de caracter si o diferenta în modalitatea de exprimare. Prin urmare, papa Benedict a vrut sa ofere o contributie, ca întotdeauna foarte semnificativa, la aceasta unitate interioara care exista pe plan spiritual între cele doua pontificate, cel al papei Benedict si cel al papei Francisc».

(rv – A. Danca)
Sursa: http://ro.radiovaticana.va