„”Cel care face predica – diaconul, preotul sau episcopul – trebuie sa-si îndeplineasca bine slujirea sa aducând un adevarat serviciu celor care participa la Sf. Liturghie, dar si cei care o asculta trebuie sa-si îndeplineasca partea lor”: a spus papa Francisc la cateheza audientei generale de miercuri, 7 februarie, continuând seria reflectiilor dedicata Sfintei Liturghii. Cea de-a noua cateheza despre Liturgia Cuvântului a adus în centrul atentiei proclamarea liturgica a Evangheliei si predica sau omilia. Traditionala întâlnire a papei cu credinciosii de la audienta generala nu s-a mai desfasurat în Piata Sfântul Petru, conditiile meteo nesigure sugerând alegerea aulei Paul al VI-lea.

0:00

Dialogul dintre Dumnezeu si poporul sau, desfasurat la Liturgia Cuvântului din cadrul Sfintei Liturghii, ajunge punctul sau culminant la proclamarea Evangheliei. ”Dupa cum misterele lui Cristos lumineaza întreaga revelatie biblica, tot la fel, la Liturgia Cuvântului, Evanghelia constituie lumina prin care se întelege sensul textelor biblice care o preceda, atât din Vechiul cât si din Noul Testament”, a spus pontiful la cateheza.

Papa Francisc: «La Sfânta Liturghie, asadar, nu citim Evanghelia ca sa aflam cum au mers lucrurile, dar ascultam Evanghelia ca sa devenim constienti de ceea ce Isus a facut si a spus. Cuvântul acela este viu, Cuvântul lui Isus care este în Evanghelie este viu si ajunge la inima mea. De aceea, a asculta Evanghelia este atât de important, cu inima deschisa, pentru ca este un Cuvânt viu».

Pentru a face sa ajunga mesajul sau, Cristos se foloseste si de cuvântul preotului care, dupa Evanghelie, tine omilia, parte integranta a celebrarii liturgice. ”Omilia nu este un discurs de circumstanta”, a remarcat pontiful, ”nici o cateheza ca aceasta pe care o fac acum, nu este o conferinta si nici o lectie”. Omilia este ”o reluare a dialogului care s-a deschis deja dintre Domnul si poporul sau ca sa-si gaseasca împlinire în viata. Exegeza autentica a Evangheliei este viata noastra sfânta. Cuvântul Domnului îsi încheie cursa facându-se trup în noi, traducându-se în fapte, cum a fost cu Maria si sfintii”. De aceea, omilia ”cere ca predicarea sa orienteze adunarea liturgica si predicatorul însusi spre o comuniune cu Cristos în Euharistie care sa transforme viata”. Omilia, însa, pentru a-si atinge finalitatea are nevoie de atitudinea justa si din partea credinciosilor.

Papa Francisc: «Cel care face predica trebuie sa-si îndeplineasca bine slujirea sa – cel care predica: diacon, preot sau episcop – aducând un adevarat serviciu celor care participa la Sf. Liturghie, dar si cei care o asculta trebuie sa-si îndeplineasca partea lor. Mai întâi de toate, acordând atentia cuvenita, asumând dispozitiile interioare juste, fara pretentii subiective, stiind ca orice predicator are calitati si limite. Daca uneori exista motiv de plictiseala pentru ca omilia este prea lunga, nu este centrata sau este de neînteles, alteori piedicile vin din partea prejudecatilor. Iar cel care face omilia trebuie sa fie constient ca nu face ceva personal, el predica dând glas lui Isus, predica Cuvântul lui Isus. Iar omilia trebuie sa fie bine pregatita, trebuie sa fie scurta».

”Îmi spunea un preot”, a povestit papa Francisc, ”ca s-a dus odata într-un alt oras unde locuiau parintii si tatal sau i-a zis: «Stii, sunt bucuros pentru ca am gasit cu prietenii mei o biserica unde se face Liturghie fara predica!». De câte ori vedem ca în timpul predicii unii adorm, altii palavragesc sau ies afara sa fumeze o tigara. De aceea, va rog, omilia sa fie scurta, dar sa fie bine pregatita. Cum se pregateste o omilie, dragi preoti, diaconi, episcopi? Cum se pregateste? Prin rugaciune, prin studiul Cuvântului lui Dumnezeu si facând o sinteza clara si scurta, nu trebuie sa depaseasca 10 minute. Va rog!”.

”Daca ne dispunem sa ascultam Vestea cea buna”, a încheiat papa Francisc, ”vom ajunge sa fim convertiti si transformati, capabili de aceea sa ne schimbam pe noi însine si sa schimbam lumea. Pentru ca Vestea cea buna, Cuvântul lui Dumnezeu intra în urechi, merge la inima si ajunge la mâini ca sa faca faptele bune”.

Primiti acum si binecuvântarea apostolica a papei Francisc invocata miercuri la finalul audientei generale, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toti cei care o primesc în spirit de credinta.

(rv – A. Danca)
Sura: http://ro.radiovaticana.va